Wat kan logopedie betekenen bij dementie?

Algemeen

Wat kan logopedie betekenen bij dementie?

MILLINGEN - Woensdagmiddag 8 maart was logopediste Berber Broeders van bureau Taalstroom, onze gastspreker bij het Alzheimercafé Ooijpolder en omstreken. 

Het was een goed bezocht café. Wat werd zoal besproken? Welke problemen kunnen zich voordoen bij dementie? Dat kan zijn op het gebied van taal, spraak, schrijven en lezen. Waar moet je aan denken? Woorden niet meer weten of niet meer op namen en woorden kunnen komen. Het niet meer duidelijk kunnen maken wat je wilt of bedoelt. Dat kan frustratie, boosheid en onmacht geven bij alle betrokkenen. Ondersteuning van een logopediste betreft dan vaak de mens met dementie maar ook de mantelzorger/de omgeving. Want: communiceren doe je niet alleen! De interactieve uitwisseling gaf veel stof tot nadenken. 

Allerlei tips en adviezen kwamen op tafel. Iemand even de tijd gunnen is van belang. Vragen om het te omschrijven of in een situatie verder te vertellen. Meebewegen in het gesprek. Vaak kom je er dan samen wel uit. Samen de emotie- en frustratie zo laag mogelijk houden is een advies. Realiseer je dat corrigeren en ongevraagd invullen averechts kan werken. Net zoals opmerken: ‘dat héb je al 100x gezegd!’ Soms is het opschrijven van woorden een hulpmiddel. Een fotoboek met namen en gezichten om te onthouden als je ze écht niet wil vergeten. Ieder mens is anders, de aanpak in de verschillende fasen van de ziekte vraagt om maatwerk. Wat kan en wat past? Bezoekers waren aangenaam verrast door wat dit specialisme kan bieden. Een verwijzing via de huisarts is de aangewezen weg als je graag hulp wilt van een logopediste. 

Uitgelicht

Digitale krant