Afbeelding
Foto: KAD

Invasieve mieren worden wakker

Algemeen

REGIO - Met de oplopende temperaturen zien we de natuur langzaam ontwaken. De mier is een van de beestjes die zich weer laten zien. Een exotische mierensoort die we steeds vaker tegenkomen is het mediterraan draaigatje. Deze soort is vermoedelijk meegekomen met potplanten uit Zuid-Europa en via tuincentra verspreid geraakt in Nederland. Inmiddels zijn meer dan veertig locaties met overlast door deze soort bekend.

De overlast wordt veroorzaakt door de opportunistische leefwijze van het mediterraan draaigatje. In plaats van een nieuwe locatie te zoeken, sluiten de jonge koninginnen zich aan bij het bestaande nest. De kolonie blijft hierdoor doorgroeien en de mega-nesten kunnen zich soms over honderden meters uitstrekken. Bij voorkeur nestelen draaigatjes onder tegels of in constructies die snel opwarmen. In hun zoektocht naar nestelplekken of voedsel, kunnen we deze alleseter zowel binnens- als buitenshuis tegenkomen.
Doordat de mieren bladluizen beschermen kan kleverige honingdauw planten en eigendommen aantasten. Daarnaast ondergraven de mieren stoepen en tuinen, waardoor verzakkingen kunnen ontstaan. Bij verstoring van de nesten kunnen de werksters flink van zich af bijten, wat als een licht speldenprikje voelt.

Wie last heeft van het mediterraan draaigatje kan hier forse mentale en financiële schade van ondervinden. Let dus goed op de aanwezigheid van mieren bij de aankoop van potplanten. Neem bij twijfel contact op met een specialist. Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen kan kosteloos voor u vaststellen of uw mieren mediterrane draaigatjes zijn.

Uitgelicht

Digitale krant