Alzheimercafé Ooijpolder: De kracht van Muziek

Algemeen

MILLINGEN - Olga (muziektherapeut) en collega Lizzy, van de organisatie ‘de Muzikale Ontmoeting’, waren de gastsprekers van dit Alzheimercafé op 10 mei. Een record aantal bezoekers, waarvan zes mensen met de ziekte dementie uit het Gasthuis zelf, hebben een sfeervolle middag beleefd.

Muziektherapeuten worden ingeschakeld op basis van een specifieke hulpvraag. Iemand is heel stil en teruggetrokken, gespannen, iemand vertoont lastig gedrag. Muziek is een hulpmiddel om doelen te bereiken. Door muziek wordt er een beroep gedaan op het gevoel. Een vuistregel is dat de muziek die in de leeftijd tussen de 12 en 22 jaar belangrijk was, het meest aanspreekt.
Aansluiten bij de persoon (tempo, sfeer, liedje) Muziek is identiteit: dit is wie ik ben. In sfeer, muziek, tempo aansluiten bij de persoon zorgt voor verandering. Dat hebben we ervaren! De tip voor mantelzorgers: zoek naar muziek uit de jonge jaren van de mens om wie het gaat. Ga samen in herinneringen terug door muziek: het liedje van de trouwdag of van de kermis.

In de pauze zorgde Kees Broens met zijn accordeon voor een gezellig intermezzo. Na de pauze kregen we een voorproefje van de ‘muzikale ontmoeting’. Het zorgde voor bijzondere momenten. Zo zagen en hoorden we een bezoeker met een spraakstoornis woorden maken en meezingen. In de afsluiting werden enkele bezoekers toegezongen mét hun naam in het lied. Ontroerend! De Muzikale Ontmoeting verzorgt middagen voor huiskamers in verzorgings- en verpleeghuizen. “Wij hebben ervaren hoe bijzonder én waardevol dit kan zijn.”

Uitgelicht

Digitale krant