Russische tank klaar voor transport naar Amsterdam.
Russische tank klaar voor transport naar Amsterdam. Foto: Joop Verstraaten

Zwaar beschadigde Russische oorlogstank op weg naar Amsterdam

Algemeen

GROESBEEK – De totaal vernielde Russische Oorlogs tank die door het Oekraïense leger in Oekraïne werd aangetroffen heeft enige maanden voor het Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan gestaan. 

De totaal vernielde tank heeft in de afgelopen tijd duizenden belangstellenden getrokken evenals en totaal vernielde ambulance. Er zijn van de tank en ambulance vele duizenden foto’s gemaakt. Maar het Vrijheidsmuseum heeft ook nare dingen meegemaakt met pro-Russische individuelen. Zo werd in het begin de tank beklad met een Z (wat Russisch betekent) en werden er regelmatig bloemen bij de vernielde tank gelegd. Ook discussies met belangstellenden liepen dankzij de komst van de politie niet uit de hand.

Maandagmorgen verschenen er twee kranen van Jennekens alsmede een trailer van Defensie waar de oorlogstank nauwkeurig werd opgezet. De tank is met blauw zeil afgeschermd alleen de loop is zichtbaar. Zo is het gevaarte naar Amsterdam vervoerd waar hij donderdag 25 mei op het op het Rembrandplein werd onthuld. Daar zal de tank enkele maanden te bezichtigen zijn waarna hij later weer naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek zal terugkeren.

Uitgelicht

Digitale krant