Vallen en (niet meer) opstaan

Algemeen

REGIO - Op 4 september was ergotherapeut Thijs Gieben in het Alzheimer-café om het te hebben over vallen en vooral wat we kunnen doen om het risico op vallen te verlagen. Er belanden liefst 103000 65-plussers per jaar op de spoedeisende hulp, dit zijn 35 personen per dag. 

Mensen met dementie hebben twee keer zo veel kans om te vallen. Vallen doe je meestal in huis.  Een val betekent vaak dat je niet meer kunt doen wat je fijn vindt en meer hulp nodig hebt. Maak het risico op vallen zo klein mogelijk! Maak eens een rondje in je huis om losse kabels en vloerkleden te controleren, de trap op te ruimen en je loophulpmiddel goed in te stellen. Kijk ook naar je schoenen;  belangrijk hierbij zijn de hoogte van de hak, de zool en de sluiting. Slik je medicijnen die het valrisico kunnen verhogen? Hoe is het met je ogen? Krijg je voldoende voedingsstoffen binnen die belangrijk zijn voor je spieren? Beweeg je genoeg? Is het gehoor nog voldoende? Is er sprake van traag bewegen of dubbele taken niet (meer) goed kunnen uitvoeren?

Als je het afgelopen jaar meer dan één keer bent gevallen of als je moeite hebt met bewegen, lopen of balans houden heb je een verhoogd valrisico. Een ergotherapeut kan tips geven om langer thuis te blijven wonen met dementie. Kijk ook eens op www.veiligheid.nl

Als je toch bent gevallen, kom rustig overeind met behulp van een stabiel meubelstuk. Probeer te vallen in een rolbeweging. Bij een verhoogd risico op vallen is een personenalarmering handig om om je nek te dragen. Tip vanuit het alzheimercafe: begin de dag goed met je spieren soepel te maken. Het duo ‘WoarumNie’ was ook weer muzikaal aanwezig.

Uitgelicht

Digitale krant