Indrukwekkende herdenking bij monument Kerk Breedeweg.
Indrukwekkende herdenking bij monument Kerk Breedeweg. Foto: Peter Hendriks

Twee indrukwekkende herdenkingen in Breedeweg

Algemeen

BREEDEWEG – Zondagmorgen 17 september werden er in het Groesbeekse kerkdorp twee sfeervolle herdenkingen gehouden ter gelegenheid van het 79ste jaar dat de Operatie Market Garden werd gehouden in Groesbeek en omgeving.

De eerste herdenking vond plaats bij het Captain Stefaniick Monument bij de kerk aan de Breedeweg. Naast burgemeester Slinkman waren er diverse militaire attaché’s aanwezig van Amerika, Engeland en Duitsland. Ook de burgemeester van Kranenburg en de waarnemend burgemeester van Kleef waren bij de herdenking aanwezig. Colonel Jason Schuerger sprak de aanwezigen toe evenals Major General Trevor Bredenkamp.

Het Klarinettenensemble ‘Mooi van Hout speelde het ‘Andantino molto cantible e con dolore’ en maakte bij de kranslegging sfeermuziek. Opvallend was dat er veel kransen gelegd werden. De sfeervolle herdenking werd afgesloten met het Amerikaanse volkslied ‘The Star – Spangled Banner’ en ‘Het Wilhelmus’, eveneens door het Klarinettenensemble ‘Mooi van Hout’. Daarop gingen de aanwezigen te voet naar I British Airborne Corps Monument aan de 17 Septemberstraat een paar honderd meter verderop. 

Ook hier was het een indrukwekkende bijeenkomst waarbij diverse kinderen aanwezig waren. De aanwezigen werden er toegesproken door Brigadier David Pack en Theo Giesbers. Tijdens de Last Post van Theo Jetten kon je een speld horen vallen, alleen af en toe wat autogeluid van auto’s en motoren die over de Breedeweg reden. Ook hier werden er veel bloemen bij het monument gelegd. Ter afsluiting was er het Engelse Volkslied ‘God Save The King’ en ‘Het Wilhelmus’ gespeeld ditmaal door een ensemble van fanfare Jubilate Deo.

Sfeervolle herdenking bij monument op 17 septemberstraat in eveneens Breedeweg.

Uitgelicht

Digitale krant