Dementie van binnen-uit

Algemeen

GROESBEEK - Twee sprekers waren er op 5 februari in een drukbezocht Alzheimercafé in Groesbeek. 

Alphons heeft sinds een paar jaar last van vergeetachtigheid, hij heeft sinds kort gehoord dat hij een milde cognitieve achteruitgang van zijn geheugen heeft. Dit zorgt ervoor dat hij namen van mensen vergeet, de weg sneller kwijt is en dat hij ging twijfelen aan zichzelf.  Naast boosheid en frustratie vindt Alphons dat hij open wil zijn over zijn vergeetachtigheid. Dit zorgt voor begrip in zijn omgeving. Alphons wil zolang mogelijk maatschappelijk actief blijven en de dingen doen die hij altijd al deed.
Zijn tips: schrijf briefjes, schrijf je voornemens op, uit je frustraties niet naar je omgeving maar houd ze voor je. Doe niet te veel tegelijk maar concentreer je op een of twee dingen en rust voldoende.

Karin Willemsen kreeg op hele jonge leeftijd (42 jaar) last van geheugenverlies. Ook Karin begon te verdwalen, kon niet op namen komen en raakte stukjes van een dag kwijt. Haar kinderen zagen dit en vertelde het haar. Karin merkte dat haar omgeving aan haar ging twijfelen, ze probeerden wel te helpen maar dat voelde als betuttelen aan.
Na uitgebreid onderzoek bleek dat de klachten te maken hadden met een ernstig vitamine B12 tekort, na enkele weken was Karin hersteld van haar klachten. Ze schreef het boek ‘ontwarren’, waar je haar ervaringen kunt lezen. Wat Karin ons mee wil geven is dat je leven de moeite waard blijft, gevoelens intensiveren, je leeft veel meer in het hier en nu. Karin hoopt dat mensen met dementie zich geliefd blijven voelen en niet worden overgeslagen.
De vrolijke noot kwam van ‘Duo WaorumNie’.

Uitgelicht

Digitale krant