Burgemeester Slinkman legt krans bij Schommelmonument in Nijmegen.
Burgemeester Slinkman legt krans bij Schommelmonument in Nijmegen. Foto: Bert Roodbeen

Herdenking bij het Schommelmonument in Nijmegen

NIJMEGEN - Onder druilerige weersomstandigheden, maar met grote publieke belangstelling vond donderdag 22 februari de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen plaats, nu 80 jaar geleden plaats bij het monument De Schommel aan de Marikenstraat.

Naast B en W van Nijmegen, waren diverse burgemeesters of hun vertegenwoordigers uit omliggende gemeente aanwezig, ook uit het Duitse Kleef. Vertegenwoordigers van de regering en van de Britse en Amerikaanse ambassade.

Er werden toespraken gehouden door burgemeester Bruls, staatssecretaris Maarten van Ooijen. Mevrouw Ria Roozendaal-Martens, een van de overlevende vertelde haar belevenis en heeft als ooggetuige Stevenstoren zien vallen.
Precies om 13.28 uur werd twee minuten stilte in acht genomen en luidden alle kerkklokken in Nijmegen. Leerlingen van het Montessori College Nijmegen vormden een erehaag. Gedichten werden voorgelezen door leerlingen van Montessorischool Nijmegen-Oost, Walter en Yves (groep 7 ) en Robin en Guido (groep 6). Alle leerlingen legden elk een bloem rond het monument. Hierna werden kransen gelegd; voor de gemeente Berg en Dal werd dit gedaan door burgemeester Mark Slinkman