Afbeelding

Gezinshuisouders Moederkindhuis in Vara-programma Kassa

Algemeen

REGIO - Ruim 745.000 mensen keken op zaterdagavond 10 september naar de uitzending van Kassa waarin Harold en Margriet Tjalsma aandacht vroegen voor de problemen rondom de opvang van jonge moeders met een beperking.

 

In de brief die Femke Halsema als nieuwe voorzitter van de branche organisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer heeft aangeboden komen een aantal knelpunten aan bod voor zorg aan mensen met een beperking. In deze brief werd als voorbeeld ook de situatie van de jonge moeder 'Marieke' genoemd. Er is geen wet die regelt dat zij samen met haar kind op een beschermde woonplek kan verblijven.

In het Vara-programma kwam dit voorbeeld tot leven. Een filmploeg maakte opnames in het moederkind-gezinshuis in Groesbeek waar 'Marieke' woont. De gezinshuisouders vertelden wat hun werk inhoudt en waar er in de praktijk problemen ontstaan bij de opvang van moeders met hun kinderen.

De gemeente onderkent het probleem en zoekt samen met gezinshuisouders en welzijnsorganisatie Driestroom naar werkbare oplossingen voor deze specialistische vorm van wonen met zorg. Want jonge moeders zoals 'Marieke', maar zeker ook hun kinderen mogen nooit de dupe worden van te ingewikkelde wetgeving.

De reportage is nog te zien via 'Uitzending gemist'.

Uitgelicht

Digitale krant