Afbeelding
Foto: Archief Gerrie Driessen

Spoorbrug in het Staatsbos te Groesbeek, 152 jaar oud?

Algemeen

Naar aanleiding van de afsluiting, wegens houtrot, van het spoorbruggetje begin juli 2017, rees de vraag hoe oud de oversteek zou zijn. Gelet op de datum waarop deze ansichtkaart verzonden is, 21 juli 1903, tenminste 115 jaar. Het is echter niet uitgesloten dat de brug dateert begin 1865, toen de spoorlijn werd aangelegd en waarbij het grondbezit van W.E. Rijnbende doorsneden werd. Bij de verkoop aan de spoorwegmaatschappij zal hij de aanleg van een brug bedongen hebben, om zo van De Wolfsberg op het Maldens Vak van zijn terrein te kunnen komen.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

In 1918 wordt de brug genoemd in advertenties geplaatst door VASTIMA. (VAN STOKKUMS INTERNATIONALE MATERIALENHANDEL). In september betreft het een HOUTVERKOPING in het Maldensvak onder Groesbeek. Voor geïnteresseerden is er voordien een bijeenkomst aan de spoorbrug in het Hoenderdaal, waar aanwijzingen gegeven zullen worden. Te koop zijn: 16 percelen staande BEUKEN langs de spoorlijn in het Hoenderdaal, 25 percelen staande DENNEN en BEUKEN aan de Dwarslaan en 56 percelen DENNEN aan de Hoofdlaan.

In december 1918 worden er bij inschrijving verkocht, in 22 percelen, circa 50.000 DENNEN geschikt voor HEI- EN TELEGRAAFPALEN, ZWAAR MIJNHOUT ENZ., staande op voor vervoer gunstig gelegen terrein nabij den harden weg Groesbeek –Station Mook, op 20 min. afstand van Station Groesbeek, op 30 min. afstand van laadplaats aan de Maas bij Mook. Aanwijzing ter plaatse (…) vanaf de brug over den Spoorweg bij Groesbeek, nabij den Grintweg Groesbeek –Station Mook. (…)

Deze verkopingen vonden plaats op het, enige tijd later zo genoemde, landgoed De Hoge Hoenderberg. De eigenaar, de Rotterdamse ondernemer P.J.M van Stokkum, had het gekocht op 26 juli 1928. Het betreft een stuk bos dat op de terreinkaart van de oorspronkelijke eigenaar, W.E. Rijnbende, stond aangegeven als Het Maldensche Vak. Niet te verwarren met het lager gelegen Maldens Vlak, waarop in 1959 het zweefvliegveld is aangelegd. Overigens een idee van Van Stokkum, gelanceerd in 1932. Een ander tastbaar bewijs van zijn bestaan is het vlakbij de spoorbrug gelegen 'grotje', gebouwd in 1928.

Uitgelicht

Digitale krant