Afbeelding
Foto: Archief Gerrie Driessen

Koepeltje en tramplannen 1912

Algemeen

Tramplannen. Door den Ingenieur Lohr uit Nijmegen zullen opmetingen worden gedaan in verband met de plannen tot aanleg van eenen tramweg van Groesbeek naar Nijmegen over den Stekkenberg en de Meerwijk. Ook wordt met den Ingenieur Lonneman te Utrecht overleg gepleegd in verband met den aanleg eener raillooze tramverbinding, aldus De Gelderlander van 1 juni 1912.

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

Een vermetel plan, gelanceerd door de VVV Groesbeeks Belang, dat door de forse kosten van aanleg niet uitvoerbaar was. Toch is het plan niet zo maar van tafel geveegd, zo blijkt uit een ingezonden brief, gepubliceerd in De Gelderlander van 30 aug. 1929.

(…) Laten we in resumé in goede volgorde opsommen wat voor Groesbeek nodig is. 1. De verbinding is goed; laten we niet meer over een elektrische tram praten, dat zijn phantasterijen (fantasieën) die bruintje niet kan trekken. Misschien over tien jaar. 2. Gezamenlijk overleg der hotelhouders ter plaatse. (…) Eenheidspensionprijs voor alle bedrijven, nadat alle huizen van badkamers en vaste wastafels voorzien zijn. 3. Krantenkiosk en kiosk voor verkeersinlichtingen. 4. Aan het vijvertje (aan de Knapheideweg) een Theeschenkerij, nadat het watertje is uitgebaggerd en schoongemaakt. 5. Propaganda (reclame) voor winterverblijf, want ook in den sneeuwtijd is Groesbeek de moeite waard. 6. Nieuwe, moderne hotels moeten uit den grond verrijzen. 7. Een gedenksteen voor den heer Rijnbende die lang geleden door de aanleg van prachtige wandel – en fietspaden in de bossen voorzag, dat Groesbeek een toekomst had. Groesbeek vooruit! Weg met dat verouderde standpunt van de –kat –uit- den- boom –kijken. Alleen een blij optimisme kan ons redden. Met dank voor de plaatsing, Hoogachtend X.

In 1929, zo blijkt, bewaart men nog goede herinneringen aan de in 1889 overleden Amsterdamse landgoedeigenaar Willem Elias Rijnbende. Zeer terecht want hij liet in 1862 het landhuis De Wolfsberg bouwen en zorgde voor de aanleg van de bekende 'Krombeukenlaan' en de andere bij zijn landhuis gelegen eiken en beukenlanen en dennenbossen. En van de bosvijver 't Koepeltje.

Uitgelicht

Digitale krant