Logo gemeentenieuwsonline.nl

Orgelconcert Thomas Janssen

KEKERDOM - Op zondag 17 september om 19.30 uur geeft organist Thomas Janssen uit Goch een concert op het Smitsorgel van het kerkje van Kekerdom.

Janssen is afkomstig uit Kleef, waar hij in 1957 geboren werd. Van 1977 tot 1983 studeerde hij kerkmuziek, schoolmuziek, muziekwetenschappen en filosofie aan de Musikhochschule en de Universiteit van Keulen. Na een proefperiode werd hij in 1987 benoemd tot leraar aan het 'Geschwister-Scholl Gymnasium' in Düsseldorf. Thans is hij werkzaam aan het 'Städtische Gymnasium' in Goch. Daarnaast is hij behalve kerk- en concertorganist ook dirigent van verschillende koren. In Kekerdom speelt Janssen werken van diverse componisten uit verschillende perioden, geschikt voor uitvoering op het Smitsorgel in Kekerdom.

Het Kekerdomse orgel kwam gereed in 1865 en werd gebouwd door de orgelbouwer Smits uit het Brabantse Reek. Dit orgelbouwbedrijf dateert al uit 1815. De achtereenvolgende telgen van het geslacht Smits bouwden meer dan 100 orgels, voornamelijk in Brabantse kerken. Het orgel van Kekerdom bevat in totaal 15 registers, verdeeld over twee manualen; met gekoppeld pedaal. Kerk en orgel van Kekerdom zijn beschermd rijksmonument.

Het concert van Thomas Janssen wordt georganiseerd door de internationale orgelkring 'Musica Sacra in der Düffel'. Ons doel is de schoonheid van de historische orgels in het grensoverschrijdende gebied van de Duffelt, waarvan dat in Kekerdom deel uitmaakt, meer onder de aandacht te brengen. Regelmatig organiseren we daarom concerten, niet alleen in het Nederlandse Kekerdom, maar ook in het aangrenzende Bimmen en Düffelward aan de Duitse kant.

De toegang tot het concert is gratis, maar bij de uitgang bestaat de mogelijkheid ter bestrijding van de kosten de collectebus te vullen.

Bevrijdingsfestival en kindervrijmarkt

GROESBEEK - Op zondag 17 september houdt het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met een kleurrijke kindervrijmarkt rondom de koepel.

Programma van 10.30-16.30 uur. Jongeren tot en met 17 jaar gratis. Entreeprijs (inclusief museumbezoek, festiviteiten en parkeren) volwassenen drie euro.

Tevens is er live muziek door Delta Swing Band, Pauwergirls, Murrayfield's Regiment Pipes & Drums en The Cowpokes, show van radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen, living statues, hoepelworkshops en fieldtrips van Grateful Generation Tours in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen, 30 min.) langs de slagvelden van Market Garden (7,50 euro, alleen contant te betalen, exclusief 3 euro voor festiviteiten en bezoek museum. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 10.30-16.30 uur. Reserveren ter plekke.)

Daarnaast is er de doortocht van de Euregio Vrijheidswandeling bij Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Reageer als eerste
Meer berichten