Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto: Peter Pouwels

IJstijd, wandel mee met LBG

GROESBEEK - Zondag 28 januari houdt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) de eerste publieksexcursie in 2018. "We maken daarvoor een reis over de grens en in de tijd. We gaan namelijk naar het Duitse plaatsje Wyler, en we gaan zo’n 250.000 jaar terug in de tijd: de ijstijd."

De start is om 14.00 uur op de P-plaats aan de Schulweg in Wyler (kermisterrein). "Om ongeveer 16.00 uur zullen we daar ook weer terug komen. Deelname is gratis. Graag willen wij met u op stap om te kijken welke sporen de ijstijd heeft nagelaten." 250.000 jaar geleden rukten ijsmassa’s op tot aan de lijn Haarlem-Nijmegen-Kleve. Tijdens deze ijstijd is er veel zand, leem en grind verplaatst. Het vormde de stuwwal rondom het bekken van Groesbeek-Kranenburg. Na het smelten van het ijs, vele tienduizenden jaren later, was ons huidige landschap 'klaar'.

Van de vele erosiegeulen werd handig gebruik gemaakt om er (spoor)wegen in aan te leggen. De heuvels werden gebruikt om er brand- en uitzichttorens op te bouwen. De vlakten werden gebruikt om er gewassen te verbouwen. In de steile gebieden vinden we mooie loofbossen. Het resultaat: een afwisselend en zeer interessant landschap.

Het hoog(s)te punt van de wandeling is Vogelzang. Hoog op de heuvel heeft men een prachtig uitzicht over de Gelderse Poort. Het verhaal dat bij het ontstaan hiervan hoort, is zeker spectaculair te noemen. Dit ijsavontuur is ook geschikt voor wat oudere kinderen. Voor meer informatie: Dianne de Bruin 024 3974257 of www.wmg-groesbeek.nl.

reageer als eerste
Meer berichten