Afbeelding
Foto: Helma Groenen

Groen genieten in het centrum van Groesbeek

Algemeen

GROESBEEK - Veel mensen denken dat je naar een natuurgebied moet om te kunnen genieten van het groen, maar het kan ook in je eigen tuin! Een aantal jaren geleden viel het op dat het gekwetter van de huismussen in de heg wel érg plotseling verstomde.

 

Ik zag nog net een flits van een grote vogel en ging voorzichtig in de tuin kijken. Daar zat, op z'n dooie gemakje een mannetje sperwer een huismus te plukken die hij net gevangen had.

We hadden al eerder vogelveren gezien, maar door voorzichtig te kijken en behoedzaam vanachter de schuur het hoekje om te loeren, kon ik hem fotograferen. Duidelijk met die gele ogen en poten en die blauwe rug. Dan de dwarsstrepen op de buik, fantastich! Ook al is het helaas voor het huismusje...

Vorig jaar en ook dit jaar enkele weken geleden zat er wéér een, maar nu wat kleiner en bruiner. Het kon niet het vrouwtje zijn want die is groter dan het mannetje. Maar die ogen, die poten en die strepen, Het bleek een jonge sperwer en ik heb die vrij uitgebreid kunnen fotograferen. We hebben een groene tuin en de tranen springen me dan ook in de ogen, wanneer ik vrijwel elke zaterdag de motorzaag hoor en er in de buurt een boom omgaat. In onze straat zijn helaas de laatste jaren heel wat tuinen volgelegd met stenen of tegels. Jammer! Ik wil een lans breken voor een groene tuin en de mensen vragen daar wat moeite voor te doen: plant eens een boom terug of kies voor een paar borders met bloemen.

Het geeft de mogelijkheid om óók in het centrum van het groen te genieten, Het is nodig, want er is al veel verdwenen of bedreigd.

Uitgelicht

Digitale krant