Specialistische jeugdhulpaanbieder voor iedere kinderopvang

Algemeen

BERG EN DAL - Als het aan het college ligt moet op ieder kinderopvanglocatie in de gemeente Berg en Dal een specialistische jeugdhulpaanbieder inzetbaar zijn indien het nodig is tot en met 2021.

Een dergelijke hulp kan direct ondersteuning bieden. De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp. In Berg en Dal wonen 1070 kinderen in de leeftijd van 0 - 4 jaar. Men gaat ervan uit dat bij vijftien procent van de kinderen in meer of mindere mate sprake is van een ontwikkelingsrisico. Het doel is dat de jeugdhulp de doelgroepkinderen en hun gezinnen vroegtijdig ondersteunt, zodat ze snel geholpen kunnen worden waardoor zwaardere problematiek kan worden voorkomen.

Volgens het college wordt er ingezet op passende hulp. Dat kan zowel lichte als zwaardere hulp zijn. In Millingen en Groesbeek bij respectievelijk Humanitas en Domino is al proefgedraaid en dat is goed bevallen. Dit heeft al gezorgd voor een vroege signalering van problemen bij kinderen waardoor de uitbreiding naar veertien locaties voor het college het logisch gevolg is.

De projectkosten bedragen 86.000 euro per jaar. Volgens het college kan het op termijn een besparing opleveren omdat er waarschijnlijk minder plaatsingen in specialistische opvang nodig zullen zijn. De gemeenteraad van Berg en Dal moet het voorstel van het college op 8 februari vaststellen.

Uitgelicht

Digitale krant