Lezing: Van Vrouwendaal tot Bronheuvel

Algemeen

BEEK-UBBERGEN - Lezing naar aanleiding van het gelijknamige, 27-1-2018 verschenen boek over de (bewoners)geschiedenis van de Rijksstraatweg Nijmegen-Ubbergen

De lezing is donderdag 1 maart, 20.00 – 22.00 (inloop 19.30 uur) bij Antiquariaat-boekhandel Supplement, Van Randwijckweg 2, Beek-Ubbergen. Toegang is vrij; vooraanmelding niet nodig. Nadere inlichtingen: Floris Methorst 030 2617723 / www.margotvanboldrik.nl / www.supplementboek.nl'

In het prachtige 'Van Vrouwendaal tot Bronheuvel' met zijn uitvoerige verhalen en vele mooie illustraties, is het verhaal over Rijksstraatweg 33 (blz. 176-192) het uitvoerigst. En terecht. Immers op die plek stond, drie eeuwen lang, het heuse kasteel de Ubburgh, de naamgever van de plaats Ubbergen. Weliswaar werd dit kasteel in 1582 door de burgers van Nijmegen "in brand gestoken" en bleef het tot aan het begin van de 18de eeuw, ruim een eeuw lang dus, een interessante puinhoop.

De plek moet iets magisch hebben. Want in de loop van de 17de eeuw werd daar het indrukwekkende, grote 'Huys te Ubbergen' gebouwd, ditmaal in classicistische stijl, inclusief de vierkante tuinen met bijzondere planten en exclusieve fruitbomen.

"Niet verwonderlijk dat op deze plek ook bijzondere mensen hebben gewoond. Van Vrouwendaal tot Bronheuvel vertelt erover. In feite is Ubbergen daardoor wereldberoemd, althans in de betere, liefst koninklijke, kringen. Alleen is 'Ubbergen' zich daarvan nauwelijks bewust. De meest bijzondere bewoning vond plaats in 1762/1763. De tekst daarover in het boek is geschreven met behulp van en deels gebaseerd op informatie van mij afkomstig. Pieternel Coenen en Annemiek Lukassen, de schrijfsters, zijn op 13 april 2017 bij mij in Utrecht komen informeren. Aldaar moest ik hen een verhaal vertellen over een familiereünie en een zeer merkwaardige man, die zich ter plekke Le Comte de Surmont noemde en verder vooral onbegrijpelijk bleef. Mij is gevraagd iets meer te vertellen over mijn speurtocht naar deze wonderlijke man.
Dat zal ik doen op donderdag 1 maart, bij volle maan."

Floris Methorst (drs. F.J. Methorst) studeerde af in Utrecht (sociaal-culturele wetenschappen). Tijdens zijn studie formuleerde hij een overlegmodel tussen studenten en docenten, dat door alle Nederlandse universiteiten werd overgenomen en later wetgeving werd. Na zijn studie werd hij gevraagd onderzoek te doen bij een instituut voor futurologie (toekomstonderzoek). Van jongs af aan is hij bezig met grensoverschrijdende kennis. En deed op dat gebied ook divers onderzoek.

"Van Vrouwendaal tot Bronheuvel, Wonen aan de Straatweg" (ISBN 978-90-827918-0-8) is in Supplement verkrijgbaar voor 30 euro. Let op: pinnen niet mogelijk; geldopname in directe omgeving wel. NIAG-buslijn 58, Nijmegen-Kleve, halte 'Van Randwijckweg' bijna voor de deur van Supplement; parkeren vrij.

Uitgelicht

Digitale krant