Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto: Joop Verstraaten

Paarden smokkelen tijdens de Eerste Wereldoorlog

'Nijmegen en omgeving herbergt tal van leden van het smokkelaarsgilde, die alle middelen te baat nemen, om verboden waar naar Duitsland uit te voeren. In Groesbeek, Berg en Dal, Beek, Leuth, Millingen, Mook enz. wordt volop gesmokkeld met paarden en mails, meel, koffie enz.' aldus De Tijd in juni 1915.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Paardensmokkel niet altijd winstgevend, enige voorbeelden:' Op 17 oktober 1915 hadden G.P. van den Boogaard uit Berg en Dal en B.W. Wouters uit Beuningen met een paard de grens overschreden en het in Duitsland verkocht. W. had daarmee een voordelige zaak: het paard dat hem f 375,50 kostte bracht hem nu 1100 mark op, een winst dus van ruim f 250,-. Door de rechtbank werden beide verdachte veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf en verbeurdverklaring van het paard. Tegen H.v.d. Boogaard uit Berg en Dal, die in 1915 tussen 10 en 20 september een paard uitvoerde, werd 6 maanden gevangenisstraf geëist. Ene Th. Tunisse uit Overasselt, die gepoogd had van Groesbeek uit een paard over de grens te brengen (het paard is in beslag genomen) werd veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Op 6 december 1915 wordt bericht dat een soldaat van de grenswacht te Groesbeek drie niet uit Groesbeek afkomstige personen had aangehouden met drie flinke paarden welke zij poogden te smokkelen.

Foto: De in beslag genomen paarden werden verzameld in de wei van klooster Mariendaal, waarvan de boerderij op de achtergrond staat. Links tussen de bomen de witte gevel van het aan de Hoflaan gelegen belastingkantoor, nu Kasteelhof. Achter de paarden en grenswachten poseren enige belastingambtenaren. De foto is gemaakt vanuit de Dorpsstraat, ter hoogte van Bellevue, appartementen Beekzicht. Het persbericht is uit de Arnhemsche Courant van 1-2-1915.

Meer berichten