Logo gemeentenieuwsonline.nl

Leçons de Ténèbres: hoogtepunt uit de Franse Barok

Amélie Renglet (Foto: Marie le Bois)
Amélie Renglet (Foto: Marie le Bois) (Foto: Marie le Bois)

Foto: Marie le Bois

BEEK - In de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek treedt zaterdag 24 maart het barokensemble Ad Mosam op met de Leçons de Ténèbres van François Couperin. Aanvang 20:15 uur, toegang kost 23,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek, Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Voor studenten en CJP t/m 27 jaar is de toegangsprijs tien euro.

De tekst van de Leçons de Ténèbres komt uit het boek Klaagzangen van het Oude Testament, waarin Jeremias treurt om de verwoesting van Jeruzalem door de Babyloniërs. In de katholieke traditie staan de Leçons symbool voor de eenzaamheid van Christus op de vooravond van zijn kruisiging: door Judas verraden en in de steek gelaten door zijn apostelen. Na iedere les wordt een kaars gedoofd als symbool voor het vluchten van de apostelen, één voor één totdat de 'tenebrae' (duisternis) wordt bereikt.

Couperin componeerde zijn klaagzangen in 1714 voor privégebruik in de koninklijke abdij van Longchamp. De Leçons vormen een hoogtepunt in de Franse kerkmuziek aan het begin van de 18de eeuw. Vocale kunst en spiritualiteit komen prachtig samen en getuigen van de verfijning van de zangkunst in Frankrijk ten tijde van Lodewijk XIV. Tegen het einde van zijn bewind waren de Leçons zo immens populair dat de kerk opera-prijzen vroeg om ze te kunnen beluisteren. Ad Mosam barokensemble bestaat uit Amélie Renglet en Wei-Lian Huang, sopraan, Bart Jacobs, orgel en Bernard Woltèche, basse de violon.

reageer als eerste
Meer berichten