Filmmaker Jan Driessen neemt belangstellenden mee naar Iran

Algemeen

GROESBEEK - Filmmaker J. Driessen neemt op zondag 25 maart de belangstellenden in De Mallemolen mee naar Iran, voorheen Perzië.

Er wordt gestart in de hoofdstad Teheran en gaan naar de paleizen van voormalige Sjah Resa Pahlavi. Vervolgens naar het Golestan Paleis. Hier staat een kopie van de vermaarde Pauwentroon. Daarna gaan we naar de grote Bazaar Bozorg. We bezoeken ook de immense begraafplaats waar 200. 000 graven zijn van soldaten die gesneuveld zijn in de grote oorlog met Irak, die acht jaar heeft geduurd. De stad Jazd, 5000 jaar oud, is de heetste van het land. Het is er 40 tot 50 graden Celsius. Hier staat de Jam-e-Moskee, een voorbeeld van Perzische architectuur. Floortje Dessing vertelde: "Een bezoek aan de woestijn stad Yazd is een sprookjesachtige belevenis voor elke toerist". Yazd is, bezien vanuit architectonisch oogpunt, een unieke stad. Veel prachtige gebouwen zijn zo gebouwd dat ze de barre woestijnomstandigheden hebben kunnen weerstaan".

Al slenterend door de smalle steegjes komen we bij het badhuis Haman, waar ook een restaurantje is. Hier zit je niet op een stoel, maar op een Takht, een grote sofa. In de stad Kashan staan grote huizen van rijke kooplieden, het lijken wel paleizen. Ze dateren uit de 16e en de 17e eeuw, de gouden eeuw van Perzië. Het stadje Abyaneh, het is geheel gebouwd van rode leem vermengd met stro. In de woestijnstad Meybod staat een groot oud fort NarinQal`eh. Het is nu geheel gerestaureerd met baksteen. Op het plein is een waterput, die wordt van water voorzien door een qanat, een ondergronds kanaal. De techniek is al meer dan 3.000 jaar oud. Langs de oude zijderoute staan karavanserai's. Dat waren onderkomens voor handelaren die met hun kamelen en handel over de zijderoute trokken. Zij konden hier met hun kamelen veilig overnachten. Daarna gaan we naar "Persepolis, de oude Perzische hoofdstad, nu is het slechts een ruïne, maar geeft een goed beeld hoe groot en voornaam de stad duizend jaar geleden is geweest. Ze is door Keizer Darius en opvolger Xerxes gebouwd en door Alezander de Grote verwoest.

Ten slotte gaan we naar de stad Isfahan, de culturele hoofdstad van Perzië. De stad heeft een monumentale architectuur, die alle traditionele elementen, zoals tuinen, terrassen, portalen, poorten en koepels met minaretten, bevat. In de stad is een Armeense wijk met een kathedraal van de Armeense Apostolische Kerk uit de 17e eeuw. Bij de Kathedraal is een museum met Bijbelboeken en zeldzame manuscripten uit de middeleeuwen. Ze zijn geschreven in de Armeense en Europese taal en dateren uit 1428 en 1391 en één zelfs uit de 12e eeuw. De film besluit met een bezoek aan de mooi verlichtte bazaar. Daarna maken we een wandeling over het feeëriek verlichte Meidan Emam plein met leuke terrasje en waar mensen flaneren en genieten van de avondrust."

De toegangsprijs bedraagt, inclusief een kopje koffie/thee 2,00 euro. De aanvang van de film is om 11.00 uur.

Uitgelicht

Digitale krant