Afbeelding
Foto: Joop Verstraaten

Vernieuwd Juffertjespad officieel in gebruik genomen

Algemeen

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/DE HORST – Zo'n honderd leerlingen van basisschool Op De Horst met leerkrachten en genodigden hebben maandagmiddag het vernieuwde en uitgebreid Juffertjespad langs de Leigraaf officieel in gebruik genomen.

De aanwezigen werden welkom geheten door de locatiedirecteur van de school Daphne Laukens. "Na de schoolmoestuin is 't Juffertjespad eindelijk een feit, waaraan drie jaar vooraf zijn gegaan", aldus Laukens. Zij gaf het woord aan de voormalige directeur Theo Giesbers die samen met haar dit project heeft opgezet. Het prachtige natuurgebied waar de kraakheldere Leigraaf door heen stroomt is nu toegankelijk voor jong en oud. Er zijn nu twee bruggetjes over de Leigraaf dat nu een veilige oversteek is geworden zonder dat men natte voeten krijgt. In 1945 was het kerkdorp De Horst -na bijna een jaar in de frontlinie te hebben gelegen- compleet vernield. "Ook de school met al haar spullen", aldus Giesbers.

Vervolgens werd een schoolplaat – bijna 100 jaar oud – 'In sloot en plas' met legenda onthuld bij het begin van 't Juffertjespad door de leerlingen Dennis en Sophie. Volgens Giesbers is gekozen voor de naam 't Juffertjespad vanwege de Juffertjespoel die vlakbij ligt en omdat het team van de basisschool Op De Horst vooral bestaat uit juffrouwen. Vervolgens ging het gezelschap een wandeling maken langs De Leigraaf onder leiding van beheerder en ecoloog Bart Willers. Bij de grote picknick tafel (ook nieuw) werd een plaquette onthuld waarbij door Henk Eikholt een waargebeurd verhaal werd verteld. Volgens hem is een juffer een libelle met het verschil dat een juffer de ogen los van elkaar heeft staan en bij de libelle zitten de ogen tegen elkaar. Veel mensen zullen op dit pad van de rust en het mooie uitzicht kunnen gaan genieten, volgens Eikholt.

Uitgelicht

Digitale krant