Gedeelte Expositie (foto: Wil Gipman)
Gedeelte Expositie (foto: Wil Gipman)

Expositie geopend in het Fort van Pannerden

Algemeen

Tekst en foto: Wil Gipman

REGIO - Op 7 juli was het een hele drukte op het Fort van Pannerden. Na een oproep twee jaar geleden door Wim Haafs In de radiorubriek Gelderland Helpt deed hij een oproep aan de mensen die van hun vader/opa of oom soldaat waren geweest en gedurende de Eerste Wereldoorlog (1914 -1918 ) en Tweede Wereldoorlog op Fort Pannerden gelegerd waren.

Het ging speciaal om soldaten die vanaf 1871 tot na de Tweede Wereldoorlog gelegerd waren geweest. Wim Haafs: "We hebben de afgelopen jaren al wel spullen, foto’s en verhalen binnen gekregen. Opvallend veel uit de Eerste Wereldoorlog, maar alles is welkom. Zo hadden bijna honderd personen geregeerd op de oproep en een uitnodiging gehad."

Fort op de splitsing van Rijn en Waal: Fort Pannerden heeft destijds een belangrijke positie gehad bij de splitsing tussen de rivieren de Rijn en Waal. Wim Haafs vertelde: "Het fort kan gezien worden als de bewaker van de Hollandse Waterlinie toentertijd, die het water nodig had om bepaalde gebieden onder water te kunnen zetten'. De werkgroep Oral History van de vrienden van Fort Pannerden was dus op zoek naar verhalen over soldaten die op Fort Pannerden gelegerd waren. Ze wilden zoveel mogelijk de soldaten een gezicht geven en de geschiedenis van Fort Pannerden vastleggen en toegankelijk maken voor huidige en nieuwe generaties liet Wim Haafs van de werkgroep weten."

Informatieve opening:

Bij de opening werd er een kaart onthuld uit 1911. Op de brug bij het fort werd een groepsfoto gemaakt, daarna kon me de Expositie bezichtigen en een rondleiding maken. Meer informatie: In Google invullen Spaces van Wil.

Groepfoto van de genodigden (foto: Wil Gipman)

Uitgelicht

Digitale krant