Logo gemeentenieuwsonline.nl
Boom cultuurhistorie. (Foto: Bob Luijks/Natuurportret)
Boom cultuurhistorie. (Foto: Bob Luijks/Natuurportret)

Cultuurhistorische wandeling: Loop naar de Mookerhei

MOOK - Loop naar de Mookerhei, een verwensing die niet zomaar ergens vandaan komt. Tijdens deze boeiende excursie op 22 september zal de excursie-boswachter ingaan op wat zich afspeelde tijdens de Slag om de Mookerheide.

14 april 1574, niet zomaar een dag, maar eentje die uiteindelijk de geschiedenisboeken in zal gaan. Bovenop de Mookerheide staan het koninklijke leger van Spanje en een huurlingenleger van Willem van Oranje lijnrecht tegenover elkaar. Het komt tot een kortstondige, maar heftige uitbarsting van oorlogsgeweld. De Spanjaarden wonnen, ruim 3000 huurlingen vonden de dood. Ook de twee troepenaanvoerders, Lodewijk en Hendrik van Nassau, sneuvelden. Hun dood is in nevelen gehuld; niemand weet waar de lichamen gebleven zijn.

Op 22 september lopen we naar de Mookerheide. We staan stil bij de historisch belangrijke plekken. Op iedere plek vertellen wij u het verhaal van die beruchte dag 444 jaar geleden. Wat is er gebeurd, wie was waar, en hoe zit het met al die sagen en legenden die hun oorsprong hebben in de strijd. Na deze excursie kijkt u gegarandeerd anders naar de nu zo vredige heide.


De excursie begint om 14.00 uur op het Raadhuisplein in Mook. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De excursie duurt tot 16.00 uur. Er kunnen maximaal 20 mensen mee. Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide, klik door naar activiteiten. Deelname kost drie euro per persoon. Niet-leden betalen vijf euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Meer berichten