Volgens horecanotitie Berg en Dal moet biertje in buitengebied kunnen

Algemeen

BERG EN DAL – In het buitengebied van Berg en Dal zijn de laatste jaren veel horeca-activiteiten ontstaan ter ondersteuning van de hoofdactiviteit van de agrariërs.

Hierbij kan men denken aan campings bij de boer, discogolf, boerengolf en ook het Nationaal Wijncentrum. Deze horeca-activiteiten groeien vaak geruisloos tot dat een biertje belangrijker wordt dan het agrarisch bedrijf. Daardoor is er de laatste jaren de nodige onduidelijkheid ontstaan over wat er wel en niet mag, ook voor de omwonenden van een dergelijk gemengd bedrijf.

Volgens de nota is horeca toegestaan mits er een duidelijke relatie is met de recreatieve-toeristische en de ruimtelijke kwaliteiten van het buitengebied of als er sprake is van toegevoegde waarde ten opzichte van het bestaande horeca aanbod ter plaatse. "We willen graag het toerisme naar Berg en Dal bevorderen. Wij als college zijn er niet om concurrentie-verhoudingen tussen de horeca te gaan regelen", aldus wethouder Irma van de Scheur (GVP). Volgens haar zijn er enkele plekken in het buitengebied van Berg en Dal waar horeca-activiteiten plaats vinden, die afwijken van hetgeen er vergund is. Volgens Van de Scheur kan een groot deel daarvan gerealiseerd worden door het bestemmingsplan aan te passen. De Berg en Dalse werkgroep van Koninklijke Horeca Nederland heeft al eerder bij de gemeente aan de bel getrokken dat er met regelmaat feestjes op boerenerven plaatsvinden. Dan zullen wij overwegen controles te laten uitvoeren door de ODRN, aldus wethouder Van de Scheur.

Uitgelicht

Digitale krant