Afbeelding
Foto: INEKE SCHAARS

klassiek concert 23 September door Bach Collegium Rhenanum

Algemeen

Het Instrumentaal- en Vokaalensemble Bach Collegium Rhenanum zet na haar zomerpause de cyclus "Abendmusiken" in de prachtig gelegen St. Vituskerk in Hochelten aanstaande zondag 23 september voort. Elka maand treffen zich geëngageerde, ambitieuse amateurs en (semi)professionele zangers/essen en instrumentalisten om werken van Johann Sebastiaan Bach (en anderen barokke componisten) voor te bereiden en op de zondag uit te voeren onder leiding van Hans Linnartz. De uitvoeringen vinden plaats in de zeldzaam daartoe geëigende ambiance van de St. Vituskerk, hoog op de Eltener berg. Één of tweemaal per jaar wordt ook een groter werk van Bach uitgevoerd zoals zelfs meerdere malen de Matthäus-Passion, Johannes-Passion, Weihnachts-Oratorium, H-moll Mis en Magnificat, indien mogelijk in Hochelten, als de omvang van de bezetting dat niet toelaat in een grotere Kerk in de omgeving van Kleef. Tot de regelmatige solisten behoren Merel van Schie (Alt), Erik Janse, Roelof Polinder (Tenor), Karin Schulte, Marjon Strijk (Sopraan), Janko Fraanje en Jelle Draijer (Bas).

Tijdens het Concert op 23 september a.s. zal onder andere Cantate BWV 47 "Wer sich selbst erhöhet, soll erniedriget werden" ten gehore worden gebracht, met o.a. een Duett voor Sopraan en Bas, met als instrumentale soli hobo en viool. In deze Cantate groeperen zich een Beginkoor, twee Aria's en een Slotkoraal om de centrale, aan duidelijkheid niets te wensen overlatende (maar wel tijdgebonden) statement: "Der Mensch ist Kot, Staub, Asch und Erde". Vokale solisten zijn Karin Schulte en Janko Fraanje. Het programma biedt vervolgens nog het beginkoor van Cantate BWV 5 "Wo soll ich fliehen hin" en een bijzondere uitvoering van een typisch engelse kompositie "Canzona a tre Viole da Gamba" van John Jenkins, uitgevoerd door Uta Rode, Karin Boers en Winfried Keßler-Rode.

De Concerten voor 2018 vinden plaats op 28.10. („Mache Dich, mein Geist, bereit"), 18.11. („Wachet, betet, seid allzeit bereit") en 09.12. („Nun komm der Heiden Heiland") statt; In 2019 zijn er weer maandelijks Cantate-uitvoeringen met op 31.03.2019 de Matthäus-Passion (in Gennep,NL) en enkele Cantates uit het Weihnachtsoratorium op 08.12.2019.

Overigens: alle deelnemers doen pro Deo mee, allees de solisten krijgen een kleine onkostenvergoeding. Ondanks dit grote persoonlijke engagement zijn er altijd nog vele andere kosten te bestrijden. De toegang tot de Abendmusik is vrij, maar wij zijn wel aangewezen op uw vrijwillige bijdrage aan de BCR-Collecte na afloop. De eerstvolgende Abendmusik vindt dus plaats zondag a.s. om 17.00 in de St. Vitus in Hochelten.

Alle verdere informatie kunt u vinden op onze Website (Duit en Nederlands)

www.bach-elten.de.

U bent van harte uitgenodigd!

Uitgelicht

Digitale krant