Logo gemeentenieuwsonline.nl
(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten)

Cherman tank bevrijdingsmuseum moet plaats maken voor nieuwbouw museum

GROESBEEK – De Britsche Chermantank 'Robin Hood', die al ruim 30 jaar op het terrein van het bevrijdingsmuseum staat nabij de huidige koepel is vrijdagmorgen met zwaar geschut verplaatst.

De firma Wido uit Nijmegen moest er met een telekraan aan te pas komen om het gevaarte (31.000 kilogram) van zijn sokkel te lichten en op een dieplader te plaatsen. Die vervoerde de tank vervolgens naar de voorkant van het museum aan de Wylerbaan waar het gevaarte weer met de telekraan vanaf werd getild waar deze een tijdelijke nieuwe plaats heeft gekregen.

Als het nieuwe museum klaar is, zal de telekraan er nogmaals aan te pas moeten komen om de tank een definitieve plaats te geven. Met de verplaatsing van de tank was ruim twee uur gemoeid. Eigenlijk is de tank van Canadese afkomst, maar is omgebouwd tot een Cherman tank. Dit type tanks hebben gevochten in Nijmegen, maar de tank die bij het Bevrijdingsmuseum staat is niet in Nijmegen geweest. Eind jaren tachtig is de tank geschonken door de Britse tankeenheid Sherwood Rangers en is door een Brits bedrijf getransporteerd naar het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 waar de tank een vaste plaats heeft gekregen op het terrein van het museum. Een maal is de tank enige tijd van zijn stek af geweest vanwege restauratie. Nu heeft de Cherman Tank een andere plaats gekregen, omdat de tank de nieuwbouw in de weg staat, aldus de conservator Rense Havinga van het museum. Ook directeur Wiel Lenders was vrijdagmorgen aanwezig om de verplaatsing van de tank mee te maken en het tafereel op de gevoelige plaat vast te leggen.

Meer berichten