(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen)

'Een vertonen van het oude bezembinders- en paraplubedrijf van Groesbeek' tijdens 'Het Vaderlands Historisch Volksfeest' te Arnhem, 3-4 en 5

Algemeen

Het is opmerkelijk te lezen dat honderd jaar geleden naast het beroep van bezembinden ook de handel in parapluis als een 'oude bedrijfstak' beschouwd wordt. Opmerkelijk omdat het beroep 'paraplu- koopman' hier pas circa 1880 in de mode komt. Als marskramer trokken ze van deur naar deur om hun waar uit te venten. In Duitsland noemde men dat 'hausieren', ofwel 'leuren'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Betreffende de legendarisch geworden jaarlijkse trek naar Duitsland is het merkwaardig dat van de 'hausierders' slechts één foto bewaard is gebleven. Deze is gemaakt in 1898 en vastgelegd op een ijzeren plaatje van 6 x 9 cm. De mannen, goed in het pak, vervoeren hun paraplu's in een foedraal of langwerpige draagmand. Links poseert Theodorus Kersten (The van Dien) en rechts Antoon Peters van de Schrouwenberg. (foto archief G.G. Driessen)

Het voornemen tot het houden van Het Historisch Volksfeest werd bekend gemaakt op 10 juni 1919. Uit het persbericht blijkt dat de destijds landelijke bekende publicist D.J. van de Ven de algemeen leider van het spektakel is. Deze laat weten dat uit alle delen van het land medewerking is toegezegd. Men kan al rekenen op 5000 deelnemers aan de optocht, de spelen en de arbeidsdemonstraties. Het voorlopige plan omtrent de deelneming van Nijmegen en omstreken omvat o.a. het demonstreren van de klederdrachten van Maas en Waal; een herleving – zo mogelijk- van de Pinksterbruid van Beek en Berg en Dal; het vertonen van het oude bezembinders- en parapluisbedrijf van Groesbeek; een optreden van het Cloveniersgilde van Grave; aandacht voor de tabaksteelt in de Betuwe (…) en demonstraties van de oude foekepot. Tot zover het krantenbericht.

mondelinge overlevering is bekend dat een aantal Stekkenbergers zich in Arnhem gemanifesteerd hebben met een praalwagen in de vorm van een heimandje. Het 'natuurvolkje van Groesbeek', zo in 1918 door D.J. van de Ven omschreven, was dus goed vertegenwoordigd.

de verklaring van het begrip Pinksterbruid -eeuwenoud folkloristisch gebruik- zie google.)

Uitgelicht

Digitale krant