(foto: Fam. Zwitserloot - De Bruin)

Zestig jaar boswachter en vijftig jaar raadslid

Jan de Bruin, landbouwer en boswachter op De Dennenkamp, een memorabel man uit de periode 1827 -1917. Zestig jaar boswachter en vijftig jaar raadslid. In 1917 opgevolgd – als boswachter – door zijn zoon Matthijs de Bruin, die getrouwd is met Berdina Mulders, beiden afgebeeld op de foto.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek.

Genealogische gegevens: Jan de Bruin (ook wel als Bruijn geschreven) werd geboren te Groesbeek op 19maart1827. Hij trouwt op 28 jarige leeftijd met Theodora Jacobs (Groesbeek 1827). Het echtpaar krijgt tussen 1856 en 1865 acht kinderen waarvan er vier op jonge leeftijd sterven. Na het overlijden in 1886 van Theodora hertrouwt Jan in 1869 met Hendrina Janssen (Groesbeek 1838). Uit dit huwelijk worden zeven kinderen geboren, de eerste in 1886 en de laatste 1879. Twee daarvan zijn vroeg overleden. In totaal kreeg Jan 15 kinderen, waarvan er vijf vroegtijdig overlijden. Als laatste wordt in 1879 Matthijs de Bruin geboren, die zijn vader zal opvolgen als boswachter. De landbouwer en boswachter Jan de Bruin ontpopt zich – behalve als vader van een groot gezin – tot een gedreven politicus. In 1912 namelijk vierde hij zijn 50- jarig jubileum als raadslid van de gemeente Groesbeek, behandeld in de vorige editie van dit weekblad. Jan overlijdt op 24 juni 1917 op 90 -jarige leeftijd. Intussen is hij opgevolgd door zijn zoon Matthijs de Bruin, die getrouwd is met Berdina Mulders. Op 8 nov. 1919 verhuist de uit negen personen bestaande familie naar Mook. (Biesselt). De boerderij en bijbehorende grond wordt dan gepacht door de uit Hees afkomstige familie Th. Hubers – P. Janssen, die op 17 januari 1920 de boerderij betrekt.

LANEN VAN DE BRUIN. Hoe zeer de naam De Bruin met hun woon en werkterrein verweven was, blijkt uit een circa 1906 uitgegeven wandellandkaart. De officiële benaming Den Dennenkamp wordt niet genoemd, nu heet het 'Lanen van de Bruin' en sinds 1934 bekend als Klein Amerika.