(foto: Gerrie Driessen)
(foto: Gerrie Driessen) Foto: Gerrie Driessen

Schoorsteenvegen door vader en zoon Driessen, 1959

Algemeen

Op 75 - jarige leeftijd is de oud - aannemer/metselaar/ café en pensionhouder Gerrit Driessen nog kras genoeg om een schoorsteen te vegen. Via het dakraam van de tweede verdieping van de herberg In De Locomotief, is hij in de dakgoot gestapt. Daar beklom hij een tegen het schuinoplopende dak opgestelde dakladder, om zo bovenop het met dakleer bekleedde dak te komen.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

Ofschoon aannemer -metselaar, was Gerrit vroeger niet te beroerd om schoorstenen te vegen. Zeker in de slechte jaren dertig, de crisistijd, toen er weinig werk voorhanden was en een halve cent nog waarde had. Voorbeelden hiervan zijn te lezen in zijn kas-en werkboeken uit die periode: Opperman 4 ½ uur gewerkt, uitbetaalt f. 1,57 ½ cent. Verder blijkt dat hij regelmatig werk verrichtte op het Hollands – en Duits klooster. Op 9 mei 1934: St. Josephhuis (Klooster Mariëndaal) schoorstenen en keukenverwarming geveegd fl. 1,25 (55 eurocent). Oktober 1935: R.K. Meisjesschool, Kloosterstraat. Geveegd de schoorstenen van het schoolgebouw, 14 stuks á 60 cent = fl. 8,40. (4 euro). Op 3 aug. 1942 noteert Driessen:' Het Liefdegesticht, de schoorsteen van de keuken geveegd f 1,00. En op 21 oktober: schoorstenen van de verwarming en de boerderij geveegd f.2,50. **

In 1959 wordt Gerrit Driessen (1884-1976) geholpen door zijn zoon Walter (1941-2012) die schilder van beroep is. Als vanouds wordt de schoorsteen geveegd met een touw waaraan een ijzeren bal en een 'haffel' dennentakjes is vastgemaakt. Door het touw met die takjes door de schoorsteen op en neer te trekken werd het roet los geschraapt. De foto is gemaakt door de de auteur van dit stukje, die toen 23 jaar was. Na een paar jaar als schilder gewerkt te hebben assisteert hij zijn vader in het horecabedrijf. Links van de Dorpsstraat, achter bomen, staat het café annex winkel van de bakker Jo Wijers (Den Doop) tegenwoordig restaurant en cafetaria. Naar rechts is het winkelpand van de kleermaker H. Derks en een houten noodwoning zichtbaar. Op die plek is later het Dorpsplein gesitueerd en op plek van de herberg het gemeentehuis.

Uitgelicht

Digitale krant