Afbeelding

Cursus 'Omgaan met Psychose'

Algemeen

NIJMEGEN - In Nijmegen start op woensdag 18 september de cursus Omgaan met psychose voor partners, ouders, familieleden en direct betrokkenen van mensen met een psychose.
Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleiders.

Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de ziekte, behandeling en medicatie. Een belangrijk onderdeel is ook het leren van vaardigheden om beter met uw naaste om te gaan en om goed voor uzelf te zorgen. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Zij geven aan dat de ervaren belasting als gevolg van de psychotische ziekte is verminderd.

Enkele reacties van deelnemers: 'In het begin zag ik er tegenop om met vreemden te praten, maar ik heb vooral steun gehad aan het contact met lotgenoten.' 'Een psychose echt begrijpen, is denk ik niet mogelijk. Op de cursus heb ik wel geleerd hoe je beter omgaat met iemand die het heeft.'

Het contact tussen 'cliënt' en familieleden (ouders, partner, broers / zussen) loopt vaak moeilijk. Er is teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de gevolgen van de ziekte vraagt (te)veel van ze. Deze onzekerheid en onmacht bij familieleden is begrijpelijk, als je ziet hoe ingrijpend een psychose is voor degene die het heeft en voor de omgeving. Wat u vertelt, blijft uiteraard vertrouwelijk.

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten, er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 15 euro voor het cursusmateriaal. De cursus wordt gegeven door Indigo in samenwerking met Pro Persona, locatie Nijmeegsebaan in Nijmegen. Deze cursus is voor inwoners van gemeente Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Heumen en Wijchen. Aanmelding, info en opgave Indigo: info@indigogelderland.nl of 026 3124483.

Uitgelicht

Digitale krant