Orchidee met vlinder. (foto; J. Claessens en J. Kleijnen)
Orchidee met vlinder. (foto; J. Claessens en J. Kleijnen) Foto: J. Claessens en J. Kleijnen

Orchideeën en hun bestuivers

vrijdag 29 maart 2019 19:30

GROESBEEK - Een ieder wordt uitgenodigd voor een unieke informatieavond, die zal plaatsvinden op vrijdag 29 maart in dorpshuis De Slenk in het Groesbeekse kerkdorp De Horst aan de Reestraat 2.

De organisatie is in handen van Landschapsbeheer Groesbeek (LBG). Aanvang is om 19.30 uur, einde rond 22.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie wordt gegeven door Paul Leenders, 024 3972405.

Veel mensen weten niet dat in Nederland een kleine veertig soorten orchideeën voorkomen. Ze zijn niet zo groot als hun tropische soortgenoten, maar zeker even interessant. Orchideeën zijn voor hun voortplanting grotendeels afhankelijk van insecten, vooral van verschillende soorten bijen en hommels.

Jean Claessens en Jacques Kleynen zijn gespecialiseerd in de relatie orchidee-insect en schreven veel artikels en twee boeken over dit onderwerp. In deze lezing willen ze de aanwezigen meenemen op ontdekkingsreis door het binnenste van de orchideeënbloem om duidelijk te maken op welke manier de orchideeën de insecten weten aan te lokken. Dit fascinerende onderwerp wordt op aanstekelijke en deskundige wijze door de beide heren uitgelegd, waarbij veel prachtige foto’s en verhelderende video’s de lezing ondersteunen en voor een visueel spektakel zorgen. De duo-presentatie zorgt voor een afwisselende, gevarieerde presentatie die niet vlug vergeten zal worden, vooral niet door het enthousiasme waarmee alles gepresenteerd wordt. Hun website: www.europeanorchids.com. geeft een indruk wat beide auteurs deze avond zullen tonen.