Logo gemeentenieuwsonline.nl
Het zingen van de leden van de schola. (foto: Jos Verhagen)
Het zingen van de leden van de schola. (foto: Jos Verhagen)

Gregoriaanse zang en ritueel in Overasselt

OVERASSELT - Op paaszaterdag 20 april om 07.00 uur bij het ochtendgloren zal de Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen, gekleed als Benedictijner monniken voor de twaalfde keer een ochtendritueel zingen met zeer oude Gregoriaanse gezangen bij de Koortsboom en de Sint-Walrickkapel, Sint-Walrickweg 5 in Overasselt. Gregoriaanse gezangen komen voort uit de oude katholieke traditie.

De zonsopkomst bevestigt de oerkracht van die plek en haar legendes bij kapel en koortsboom. De plek wordt verbonden met Karel de Grote die in het jaar 777 hier genezing vond door bemiddeling van Sint-Willibrord. De betekenis van deze plek en haar koortsboom is de laatste honderd jaar sterk toegenomen. Mensen hangen op bereikbare en onbereikbare plekken aan de takken lapjes op van ernstig zieken, met verlangen naar genezing of verbetering. De huidige ruïnekapel (15e eeuw) is een later bouwsel voortkomend uit de Benedictijnerorde van Sint Valéry (7e eeuw), die hier later een klooster heeft gevestigd.

De schola zal gezangen ten gehore brengen over Sint-Walrick en Sint-Willibrord en gezangen voor het komende paasfeest. Er zullen ook twee lapjes opgehangen worden van zieken aan de boom. Iedereen is op paaszaterdag, 20 april om 07.00 uur van harte uitgenodigd op Sint-Walrickweg 5 in Overasselt, om te genieten van zang, de vogels en de kracht en uitstraling van deze plek in de ontluikende dageraad. Na afloop is er koffie in het nabijgelegen restaurant.

Meer berichten