Logo gemeentenieuwsonline.nl
(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) (Foto: Peter Hendriks)

Leerzame dag over de WO2 op De Klös en omgeving 86 leerlingen

GROESBEEK – Voor de elfde maal heeft donderdag een educatieve dag plaats gevonden over de Tweede WO op De Klös en omstreken. Zes vrijwilligers stonden klaar om de 86 kinderen van 4 scholen onderricht te geven wat zich allemaal in dat gebied heeft afgespeeld tijdens de Tweede WO.

Onderwijzeres van het Montessori College Ilze heeft nu al voor de elfde maal haar boerderij ter beschikking gesteld. Crisje Hendriks gaf om 09.30 uur de aftrap met een presentatie over haar opsporingswerk van explosieven bij AVG in Heijen. Aansluitend vertelde Ben van Schaik namens de Explosieve Opruimingsdienst van Defensie over hun manier van werken als er een explosief gevonden wordt. In Groesbeek worden ze hier bijna dagelijks mee geconfronteerd. Opa Hein Thijssen wist de leerlingen ook te boeien met zijn verhalen over zijn kindertijd aan de Dennenkamp waar hij angstige momenten heeft beleefd toen op 17 september 1944 de luchtlandingen begonnen. Instructeurs van de Parachute Group Holland legden de werking uit van Amerikaanse parachutisten. In het weiland bij Poelen werd tenslotte een chute gebold.

De andere groep maakte een wandeling van vier kilometer en kregen een lesboekje met vragen mee. Daar werden ze geconfronteerd met een veld hospitaal waar Herman Wijnhoven van alles over wist te vertellen. Daarna mochten de kinderen met een metaaldetector granaatscherven zoeken. Met legervoertuigen uit die tijd werden de kinderen naar boer Langeveld gebracht aan de Derdebaan en mochten op het uitkijkplateau in de Horrocks Tree klimmen, waar ze een prachtig uitzicht hadden. De schoolkinderen van De Sieppe, Montessori College Groesbeek, 10-15 Agora en Op De Horst gingen allemaal onder de indruk weer naar school terug en zij zullen ongetwijfeld thuis vertellen, wat ze allemaal gezien en gehoord hebben over de Tweede WO.

Meer berichten