Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Heb het lef om te kiezen voor je seksuele geaardheid

HEUMEN - Leven is lef verschijnt in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Wilt u reageren? Of hebt u vragen over dit onderwerp? Bel naar 024 3570570.

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld


Leven is Lef. Heb het lef om te kiezen voor je seksuele geaardheid. Openhartig wordt verteld dat 'lekker seksen' belangrijk is. Dat dat genieten is, ontspant en goed voor je humeur. Solo seks ook! "Lekker seksen voorkomt kwalen." Het klinkt vrolijk en stellig.

Ook praten we over depressies, bitter verdriet en eenzaamheid en spreken af dat ik het artikel voor publicatie toestuur. Dat doe ik dezelfde avond. De andere morgen meteen bericht terug. Het is allemaal waar wat er staat, maar: "Het mag niet in de krant!

De verteller heeft er slecht van geslapen. Schrijft: "Ik heb een aantal mensen in mijn buurt en familie die mij nemen zoals ik ben. Waar ik mij veilig bij voel. Die veiligheid kan ik door dit verhaal verliezen."

Verhaal komt niet in de krant. Het thema wel: Seksuele geaardheid. Homoseksueel? Biseksueel? Transseksueel? Toch getrouwd. Het altijd weten, maar die gevoelens nooit een kans gegeven, onderdrukken. Niet durven bespreken. Dingen stiekem doen.

Mijn verteller heeft daar tientallen jaren mee geworsteld. Wist altijd dat lichaam en geest niet bij elkaar paste. Toch een klein stukje uit het verhaal: "Mijn ouders wisten het ook? We spraken er niet over. Nooit. Mijn kinderen waren al volwassen, toen pas vielen de puzzelstukken op de goede plek. Scheiden is niet leuk en beslist niet gemakkelijk, zeker als je wel van je partner houdt. Maar het voelt nog steeds bevrijdend dat ik heb durven kiezen voor mijn seksuele geaardheid. Dat ik mag zijn wie ik bén!"

De andere dag lees ik een artikel in De Gelderlander over PvdA-politica Michelle van Doorn uit Nijmegen. Zij staat haar mannetje! 48 jaar geleden geboren met de fysieke kenmerken van een jongen. Nu staat zij als enige vrouw uit onze regio op de verkiezingslijst voor de EU. Zo te lezen voelt zij zich als transvrouw wel veilig. Dat gun ik de meneer/mevrouw die ik heb gesproken, en anderen die hiermee worstelen, ook!

Meer berichten