Logo gemeentenieuwsonline.nl
Bloemstuk op graf Marie Schuster. (foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)
Bloemstuk op graf Marie Schuster. (foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)

Gebruikers monumentaal Huis Wylerberg eren stichtster van het huis op haar 70e sterfdag

BEEK-UBBERGEN - Voor even zijn de geboorte- en sterfdatum van Marie Schuster-Hiby weer zichtbaar op haar graf in Kleef. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC), gebruiker van het Huis Wylerberg in Beek-Ubbergen, staat stil bij het overlijden van de stichtster van het huis, vandaag exact zeventig jaar geleden.

Droef genoeg is het graf de afgelopen jaren tot twee keer toe vernield door het weghalen van de bronzen gedenkplaten. De VNC heeft de familie laten weten het aanstaande herstel van het graf financieel te ondersteunen. Marie Schuster liet het expressionistische bouwwerk Huis Wylerberg in de jaren ‘20 van de vorige eeuw bouwen en was daar woonachtig tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Door grenscorrecties zijn het oorspronkelijk Duitse pand en het omringend landgoed op Nederlands grondgebied gekomen. Marie Schuster kreeg tweemaal in haar leven te maken met een Wereldoorlog en grenscorrecties als gevolg daarvan.

Het leven van Marie Schuster is niet alleen getekend door oorlog, maar ook door haar voorliefde voor expressionistische kunst en muziek, juist in een tijd dat deze kunstvormen in diskrediet werden gebracht door de nazi’s. Veel van de kunst en kunstenaars heeft zij direct of indirect de Tweede Wereldoorlog door geholpen.

Het bewogen leven van Marie Schuster wordt in een documentaire vervat die later dit jaar in Huis Wylerberg in première zal gaan en onderdeel uit zal maken van de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van het huis, die te zien zal zijn in de fameuze muziekzaal. De tentoonstelling opent naar verwachting tegen het einde van de zomer.

Meer berichten