(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen)

Molenweg in Groesbeek, 1958

Algemeen

De foto, waarschijnlijk gemaakt vanwege de ingebruikneming van het fietspad, kan bij deze en gene weleens nostalgische herinneringen oproepen. Een veel te smal fietspad, bereden door fietsers op rijwielen zonder versnellingen en hulpmotor. De moeder, getooid met de gebruikelijke hoofddoek, trapt zonder een spoor van inspanning de heuvel op. Vader fietst met een zoontje voor op de stang en achter hem op de drager zit zijn dochtertje. De daarachter fietsende jonge jongen is even als zijn broertje gekleed in de voor de schoolgaande jongens gebruikelijke korte broek.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Wat de tijd verder typeert is de autoloze Molenweg. Een auto was voor de meeste mensen nog niet te betalen. Het aanschaffen van een rijwiel met hulpmotor (Solex) of van een brommer (b.v. een Mobylete of Flandria) was het meest haalbare. Ook de links van de bomen opgestelde goudgele korenschoven kenmerken de tijd, het woord 'schoven' is voor de huidige jongeren een onbekend begrip geworden. Het tussen het korenveld en de bomenrij gelegen natuurlijke talud is nog ongerept. Dit doet veronderstellen dat het tegelpad ook door voetgangers gebruikt werd. Als er fietsers aankwamen ging men gewoon op de rijweg lopen. Om hier een einde aan te maken ging de gemeente tot actie over, zo blijkt uit de notulen van de raadsvergadering van 14 augustus 1959: 'Ten behoeve van de aanleg van een wandelpad aan de oostzijde van de Molenweg wordt, conform voorstel B&W, besloten tot de aankoop van grond (…) van de familie G. Fleuren, Molenweg 48, ter grootte van circa 750 m2 voor de prijs van 1625,- gulden. (f. 2,16 de m2). Op die grond staan nu chalets van Vakantiepark De Oude Molen. Het toen op het talud aangelegde wandelpad is omstreeks 1966 uitgebreid met een fietspad.

Foto Beeldbank Nijmegen. Afgebeeld zijn: Dina Giesbers-van Kesteren (1923) met in het stoeltje Heinz (1957). Tweede fiets: Hein Giesbers (1917) met op de stang Theo (1950) en op de bagagedrager Marleen (1953) Derde fiets: Will (1948). Ze zijn onderweg naar de speeltuin Erica in Berg en Dal.

Uitgelicht

Digitale krant