De Broederschap voor het kerkje in Mook. (foto: Hans Stiekema)
De Broederschap voor het kerkje in Mook. (foto: Hans Stiekema) Foto: Hans Stiekema

De Broederschap van de Sangers uit Mook zingt de Deutsche Messe van Franz Schubert

zondag 7 juli 2019 9:30

GROESBEEK - Op zondag 7 juli om 09:30 uur wordt in de parochiekerk van Sint-Antonius Abt in Groesbeek Breedeweg De Deutsche Messe van Schubert gezongen. De hele mis in acht delen zal worden gepresenteerd.

Om deze grootse mis alle eer aan te doen is voor deze gelegenheid een groot koor gevormd, drie koren samen.De Broederschap van de Sangers en dameskoor Con Amore uit Mook en ook nog het kerkkoor van Horst-Sion-Breedeweg zullen samen dit mooie werk zingen. Deze koren staan alle onder leiding van Wil Wijers. Deze mis zal worden begeleid door Ineke van der Lee. Het thema van deze viering is: 'Nur danken kann ich mehr doch nicht'.

Franz Schubert ( 1797 – 1828 ) componeerde ruim 1200 muzikale werken. Vooral getoonzette liederen waren zijn specialiteit. Hij had niet zoveel op met Bijbelse teksten. Hij was eerder een vrijdenker. Toen hij als sopraan lid was van de Wiener Sängerknaben, deed hij inspiratie op voor het componeren van missen. Als 17-jarige dirigeerde hij zijn Grote Mis in As. Hij was zich er terdege van bewust dat zijn talenten een geschenk uit de hemel waren. Zijn Duitse mis uit 1827, één jaar voor zijn overlijden, is eenvoudig van opzet. Het achtdelige werk doet denken aan een koraalmis.

"Wij hopen u allen op 7 juli om 09:30 uur te mogen verwelkomen in de kerk van de Breedeweg voor deze wel heel bijzondere mis, en indrukwekkende uitvoering met groot koor. Om een indruk te krijgen van de Deutsche Messe zie: https://www.youtube.com/watch?v=8cFqqZ7KYdY."