Nachtzwaluw. (foto: Natuurmonumenten)
Nachtzwaluw. (foto: Natuurmonumenten) Foto: Natuurmonumenten

De wereld van de nachtzwaluw

zaterdag 29 juni 2019 21:00

HEUMEN - Net onder Nijmegen ligt Heumensoord, een afwisselend gebied met statige lanen, droge heide en eindeloze bossen. Ga op 29 juni mee met de boswachter op zoek naar de mysterieuze nachtzwaluw in Heumensoord.

"In dit gebied zo dicht bij de stad maken we op 29 juni een avondwandeling. Zaklamp is niet nodig, want onze ogen wennen aan het licht in het bos. We gaan op zoek naar de nachtzwaluw. Overdag laat deze mystieke nachtvogel zich niet zien, maar 's avonds worden ze heel actief. Deze vogel laat zijn typische ratelende zang alleen maar horen zodra de duisternis valt. Een geluid om nooit te vergeten.

De mysterieuze nachtzwaluw broedt op de grond en is perfect gecamoufleerd. Maar kort na zonsondergang kunnen we het mannetje waarnemen, als hij liggend op een tak zijn deuntje afratelt of vliegend in het halfduister achter nachtvlinders aan zit. Ze vangen met grote opengesperde bekken insecten uit de lucht en zijn geruisloze manier van vliegen is heel speciaal. Tijdens deze tocht is dat ook goed te zien. We zullen vast en zeker ook nog andere nachtdieren tegenkomen als vleermuizen of we horen een bosuil."

De boswachter van Natuurmonumenten neemt je 29 juni om 21.00 uur mee vanaf de parkeerplaats op aan de Beukenlaan in Nijmegen. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De wandeling duurt tot ongeveer 23.00 uur. Er kunnen maximaal twintig mensen mee. "Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/heumensoord en dan doorklikken op activiteiten. Kinderen mogen mee, maar moeten wel muisstil zijn. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!"