Logo gemeentenieuwsonline.nl
(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen)

Mooksestraat te Groesbeek, in 1950 nog een lommerrijke laan

De foto is gemaakt ter hoogte van het links gelegen 'Möpkes -veld', genoemd naar de tegenover wonende timmerman M. Cillessen, wiens vader ook al bekend stond onder de bijnaam Mop. Het betreffende veld is in 1988 bebouwd met het woonerf 'Litsenhof', waarna de oude benaming in onbruik raakte.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Na het zien van deze foto vertelde onlangs de aan Mooksestraat geboren en getogen Jan Medendorp: 'Het was een zandweg waarlangs gedeeltelijk lindenbomen stonden. Vanaf M. Cillessen naar beneden tot onderaan bij het huis van Jac. Thissen (de Swies). Toen er circa 1955 riolering werd aangelegd zijn de bomen gerooid. Ik herinner me dat het een heel werk wasendat het lang duurde. Er kwamen ook mensen met juten zakken om de spaanders te verzamelenom kachels en fornuizen mee te stoken. Ook herinnering ik mij dat er kort na de oorlog aan de Mooksestraat een grote hoeveelheid munitiis opgegraven. In Huize Dennenheuvel van Frans Peters was in de oorlogsperiode 1944- 45 een HQ van de geallieerden gevestigd. Misschien is dat hoofdkwartier de reden dat er zoveel munitie lag. Vooral bovenin de straat; dus voor Dennenheuvel, maar ook langs ons huis. Alleen daar al is -volgens mijn vader- destijds meer dan een vrachtwagen munitie weggehaald. Hij heeft ook meerdere malen 's nachts mensen uit onze tuin en van het tuinpad weggestuurd. Ongetwijfeld mannen die op zoek waren naar koperen hulzen, die geld opbrachten .De oudere buurjongens waren dagenlang aan het experimenteren met die munitie. De kogels werden gedemonteerd en met het kruit werd van alles uitgeprobeerd. Een spannende maar gevaarlijke bezigheid. Tot zover J.M.

De bank. Ter aanvulling van zijn verhaal een oorlogsherinnering van Piet Meussen uit okt. 1944, gepubliceerd in 'Rond om de Grenssteen' herfst 2008. 'Boven aan de Mooksestraat stond een bank, van natuursteen opgetrokken. Daar lagen drie gesneuvelde Amerikanen onder een parachute. De parachutistenlaarzen staken er onderuit'.

Meer berichten