Eikenprocessierups, wat doet de boswachter?

Algemeen

REGIO - De eikenprocessierups zit nu op zoveel locaties en in zulke aantallen dat bestrijden in onze natuurgebieden geen optie is. Waar mogelijk nemen de boswachters maatregelen.

Natuurmonumenten waarschuwt bezoekers van de bossen met posters bij de entrees voor de aanwezigheid van eikenprocessierupsen. Mocht de overlast van de rupsen dusdanig erg worden dan kan Natuurmonumenten besluiten delen van het bos of paden af te sluiten. Groepen die een vergunning voor een evenement hebben aangevraagd worden van tevoren indien nodig extra gewaarschuwd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups.
We nemen deze maatregelen omdat de eikenprocessierupsen veel klachten geven. Contact met de brandharen van de rupsen kan leiden tot irritatie van huid, luchtwegen en ogen. Het is dus zaak om uit de buurt van een eik met nesten te blijven. Verder is het raadzaam om shirts of blouses met lange mouwen en lange broeken te dragen.

Wat te doen bij klachten? Bij ernstige klachten neem je contact op met de huisarts. Bij lichte klachten kun je een crème tegen jeuk gebruiken. Als er brandharen op je lichaam zijn gekomen, is het goed om ze met plakband van je huid te strippen. Spoel eventueel huid en ogen. Brandharen zijn moeilijk uit je kleren te krijgen, was ze goed met water en zeep.


De enorme toename van de eikenprocessierups in Nederland, heeft onder andere te maken met de aanplant van eikenbomen, de achteruitgang van de biodiversiteit – en dus van natuurlijke vijanden – en klimaatverandering. Het goede nieuws is dat steeds meer vogelsoorten de rupsen eten.

Uitgelicht

Digitale krant