Logo gemeentenieuwsonline.nl
Bron: Havang
Bron: Havang

Uitstapjes in het oosten van het land

Groesbeek, een aangename verrassing

Als doorgewinterde en fanatieke reiziger die al meerdere jaren af en aan in het buitenland heeft gewoond, kwam ik er op een gegeven moment achter dat ik in verhouding weinig wist over mijn geboorteland: Nederland.
Daarom besloot ik deze zomer spontaan om mijn eigen land eens beter te willen leren kennen en prikte ik met mijn ogen dicht een onwillekeurige plek op de kaart van Nederland uit.
Zo kwam ik uit op Groesbeek, een plek in Nederland waar ik nog nooit eerder van had gehoord, maar die mij uiteindelijk vele prachtige dingen van ons land heeft laten zien.


Cultuurgeschiedenis

Eenmaal daar aangekomen ben ik erachter gekomen dat Groesbeek een rijke cultuurgeschiedenis heeft. Groesbeek werd namelijk sinds de Romeinse tijd al bewoond en er zijn dan ook regelmatig opgravingen gedaan waarbij vele Romeinse potten en pannen gevonden zijn. Deze kan je overigens bewonderen in het nabij gelegen Museumpark Orientalis. Zeker de moeite waard voor elke geschiedenis liefhebber!
Daarnaast kan je er ook het Nationale bevrijdingsmuseum vinden. Wist je dat Operatie Market Garden tijdens de tweede wereldoorlog in Groesbeek heeft plaatsgevonden?
Bij deze operatie wilden de geallieerden de bruggen van Eindhoven, Grave, Nijmegen en Arnhem veroveren zodat zij de Duitsers verder terug konden dringen.
 

Voor de liefhebbers van wijn

Ik ben niet alleen een liefhebber van reizen, maar ook van wijn en eten. Als triatleet ben ik veel bezig met wat er exact mijn lichaam ingaat en ook in Groesbeek kon ik hiervoor uitstekend terecht.

Nooit ben ik mij er bewust van geweest dat Nederland een grote wijngaarde heeft, bij mijn weten kwam wijn altijd uit Frankrijk en of Italië.
Daarom was het ook een hele interessante en aangename ervaring toen ik op Wijnhoeve de Colonjes een kijkje ging nemen. Uiteindelijk is het niet alleen bij kijken gebleven.
Het bijzondere aan deze wijngaard is: dat alles op een biologische manier geproduceerd wordt met veel respect naar de natuur, dat proef je dan ook terug aan de heerlijke wijnen die team Colonjes produceert.
Voor elke soort wijn kan je er terecht en zij winnen dan ook regelmatig internationale prijzen. De Johanniter was mijn persoonlijke favoriet!
Wijnhoeve de Colonjes is het gehele jaar geopend en je kan hier terecht voor proeverijen en andere evenementen.

Mocht je graag wat actiever bezig zijn, dan kan je ook nog een wijnroute wandelen ( 13.3 km ) daarnaast is er ook nog een fietsroute ( 30 km ) beschikbaar.

Deze routes brengen je allebei door de bosrijke en heuvelachtige gebieden van Groesbeek. Je passeert dan ook de vele verschillende wijngaarden. Uiteraard kan je onderweg even stoppen en een bezoekje brengen aan deze verschillende locaties.
 

Het bijzondere van Groesbeek

Het meeste bijzondere van Groesbeek vond ik de inwoners. Groesbeek kent voornamelijk een oudere bevolking en hier zijn dan ook veel vrijwilligersprojecten voor opgezet.
Je voelt de samenhorigheid en vele mensen zijn dan ook bereid om elkaar te helpen, wat een aangenaam gevoel geeft.

Zo heb ik me laten vertellen dat er recentelijk een internet en repair café is opgezet, waarbij je gratis kleine elektrische apparaten kan laten repareren door vrijwilligers. Daarnaast kunnen ze je ook helpen met repareren van je kleren.

Vrijwilligerswerk doen is in deze omgeving zo welgewild dat er zelfs een boek over is geschreven: 'Verhalen van Vrijwilligers'. Dit boek gaat over de verschillende ervaringen van vrijwilligers op verschillende projecten in Groesbeek. Met dit boek hopen ze nog meer mensen te kunnen inspireren om vrijwilligers werk te doen!

Op ontdekkingstocht in Nijmegen
Mocht je meer een liefhebber van steden zijn, dan is Nijmegen een van de nabije steden boordevol activiteiten en bezienswaardigheden.
Net zoals Groesbeek heeft Nijmegen een rijke geschiedenis en dit is dan ook een van de oudste steden in Nederland die vele diverse activiteiten bieder.
Ik heb vele interesses en een van de activiteiten die mij opviel was de Nijmeegse Poker vierdaagse, het gaat hier om een jaarlijks evenement in de zomer. Wist je dat Fatima Moreiro de Melo, een van mijn sportheldinnen niet alleen een kampioen is in hockey maar ook in hele andere takken van (denk) sport? Wellicht dat we haar nog terug zien op het Kampioenschap in Sochi.

Het stadscentrum staat vol prachtige historische gebouwen en ademt een gemoedelijke sfeer. Als toerist op eigen bodem heb ik heel wat foto's gemaakt en aardig wat kilometers afgelegd. De Belvédère was een van de prachtige locaties die ik onderweg tegen ben gekomen. Bij deze oude waltoren die in het midden van de 15de eeuw is gebouwd, heb je een prachtig uitzicht over de gehele stad en kan je er heerlijk eten.
Daarnaast is het een geliefde trouwlocatie en geven vele mensen hier elkaar het ja-woord.

Al om al is Nijmegen een interessante stad met een mix van oud en nieuw, die zeker wanneer je een oog hebt voor het verleden, je veel ervaringen rijker zal make.

Meer berichten