Logo gemeentenieuwsonline.nl
(foto: Marianne Linder)
(foto: Marianne Linder) (Foto: foto aangeleverd door Marianne Linder.)

Qigong

GROESBEEK - In het leven van Marianne Linder-Zaat uit Beek is bewegen en ontwikkelen belangrijk, net als de natuur. Nadat haar kinderen het huis uit zijn gegaan, heeft zij de mogelijkheid aangegrepen om zich verder te ontwikkelen. Zij kwam bij een opleiding uit waar qigong een onderdeel van was. Graag deelt zij haar bevindingen en kennis met andere mensen.

Qigong is een Chinese bewegingsleer die onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde, net zoals onder andere acupunctuur. Qi (levensenergie), speelt een belangrijke rol. Het is de energie die alles in beweging brengt, al vanaf het ontstaan van het heelal. Overal is qi aanwezig, in alle materie, in ons en om ons heen, in het universum. Alles is met elkaar verbonden. Het woord gong staat voor oefening.

Eind vorige eeuw heeft dr. Pang Ming uit de eeuwenoude oefeningen oefeningen verzameld met als doel (citaat): ’de wetten van het leven te begrijpen in de context van mens, maatschappij en natuur en deze toe te passen door oefening en zelfontwikkeling. Dan maak je een sprong van het domein van zekerheid naar het koninkrijk van vrijheid.’

Zhi betekent wijsheid, Neng staat voor het potentieel van elke mens. Lichaam en geest zijn één.

De redenen waarom mensen qigong doen is verschillend. Voor de een is het de rust die het geeft in hoofd en lichaam, voor een ander gezondheid, voor weer een ander de ontspannen manier van bewegen, of het samen ervaren van energie of beweging en ontwikkeling.

23 juli kunt u met Marianne kennismaken tijdens Zomeropenstelling in de kerk aan de Groesbeek. Daar geeft zij om 13.30 en om 14.30 uur een oefening.

Meer berichten