Logo gemeentenieuwsonline.nl

Malden Wellknown

Juni 1995. Mijn vriendin en ik keren met de auto terug van een vakantie in Ierland, waar ik o.a. verliefd ben geworden op de Ierse muziek, wat geleid heeft tot deelname aan talloze Ierse Sessies in muziekcafé De Muse. We rijden over de snelweg langs de noordkant van Londen. De dochter van mijn vriendin woont in de bekende Londense wijk Ruislip en we hebben afgesproken daar te overnachten. Ik verwacht een bord met vermelding afslag Ruislip, maar die komt niet, dus besluiten we op goed geluk Londen in te duiken.

De weg vragen heeft geen zin want alle Engelsen wijzen een andere kant op, dus vragen we naar het dichtstbijzijnde politiebureau, dat ze gelukkig wel weten. We worden zeer vriendelijk ontvangen door de dienstdoende 'officer', een vijftiger, die ons duidelijk uitlegt hoe we moeten rijden. En we vinden het adres daarna dan ook zonder mankeren. "Waar komen jullie vandaan', wil hij graag van ons weten. "Uit de buurt van Nijmegen", vertel ik hem. Ja, Nijmegen kent hij wel. Logisch, denk ik, want dat heb je vroeger op school geleerd: Market Garden. "Maar waar precies vandaan", vraagt hij dan. Nou ja, dat dorpje zegt jou toch niks, maar als je het per se wilt weten: "Malden". "O ja, Malden dat ken ik wel" , zegt hij tot mijn stomme verbazing.

Sta je daar midden in Londen en zegt de eerste de beste politie-agent dat hij Malden goed kent! Blijkt deze officer Mick Pausley al jaren de Vierdaagse te lopen. "Dan ben je dus over een maand weer in Holland", zeg ik tegen hem. Ja dus. "Dan moet je me bellen en gaan we een biertje drinken". En zo geschiedde. Maandag ging ik naar zijn accommodatie (toen kinderdorp Neerbosch-Oost, nu ondertussen Orion), maakte kennis met zijn vriend Peter Parker en dronken een biertje. Donderdag haalde ik hen beiden op en dronken we een biertje bij mij in Malden en vrijdag stond ik hen op te wachten aan de Rijksweg en dronken we een biertje langs de route. En dat programma wordt jaarlijks herhaald, nu voor de 24e keer.

Eerst liep ik met hen mee naar Union, waar ze zich douchten en verkleedden om zich na een gezellig samenzijn te voegen in de politieparade met muziek, nu (ze zijn al jaren met pensioen) op een terrasje in Malden. Mick, al flink in de zeventig, is al jaren geleden geëmigreerd naar Australië, waar hij met z'n pondenpensioen meer kan doen dan in Engeland, maar hij komt elk jaar naar Europa om de Vierdaagse te lopen. En z'n familie en vrienden in Groot-Brittannië te bezoeken en de Ierse Driedaagse te lopen. Zo sta je in een politiebureau in Londen en zo hou je er een 24-jarige vriendschap aan over!

Kees Ruig, Malden.

Meer berichten