Logo gemeentenieuwsonline.nl
Marianna Bakker, jurylid poëziewedstrijd Vier de vrijheid/ Geef vrijheid door. (foto: Rodi)
Marianna Bakker, jurylid poëziewedstrijd Vier de vrijheid/ Geef vrijheid door. (foto: Rodi)

Nog dagelijks strijd voor vrijheid

MOLENHOEK - Dorpsraad Molenhoek organiseert samen met de Heumense Dorpsdichter een poëziewedstrijd over vrijheid in het kader van 75 jaar bevrijding van onze regio.

Iedereen (12+) mag een gedicht inzenden naar info@dorpsdichterheumen.nl De jury bestaat uit vijf professionals in het schrijversvak. Hieronder is jurylid Marianna Bakker (communicatiespecialist) aan het woord:

"Market Garden klinkt zonder historisch besef als een soort tuincentrum. In werkelijkheid was het een grootschalige actie van de geallieerden (mensen uit verschillende landen) om het landjepik door de Duitsers en hun terreur te beëindigen en Nederland te bevrijden. Vechten voor de vrijheid van een ander is een nobele daad, het herdenken waard.

Vrijheid is voor mij vrijheid van geest, denken en bewegingsvrijheid, die een ander niet schaadt. Ten tijde van oorlog is vooral de bewegingsvrijheid beperkt. Vaak word je van materiële eigendommen beroofd. Tegenwoordig zijn er nog genoeg landen waar het geen oorlog is, maar machthebbers hun eigen mensen beroven van vrijheid van denken en doen. En wat te denken van 'oorlog' achter de voordeur? De ene partner probeert, al dan niet met geweld, het denken en gedrag van de ander te bepalen. De strijd voor vrijheid is voor velen nog een dagelijkse gevecht. Bij de inzendingen voor de poëziewedstrijd let ik vooral op de begrijpelijkheid van de tekst: Kan deze ook bij mensen met minder leesvaardigheid het gevoel van vrijheid overbrengen?"

Meer info over de wedstrijd is te lezen op www.dorpsdichterheumen.nl.

Meer berichten