Logo gemeentenieuwsonline.nl
(foto: Bert Roodbeen)
(foto: Bert Roodbeen)

Indrukwekkende herdenking bombardement op café Waalzicht in Ooij

OOIJ – Indrukwekkend was de herdenking in dorpshuis De Sprong van het bombardement op café Waalzicht in buurtschap Groenlanden aan de Ooijse Bandijk op 28 september 1944.

Ruim 120 personen waren aanwezig om naar het waargebeurde verhaal te luisteren dat columnist Hans Jacobs vertelde over het drama dat de families Janssen en Scheers was overkomen en waarbij 22 mensen zijn omgekomen. Er werd gesproken door wethouder Annelies Visser, nabestaanden en door pastoor Rudo Franken, die sprak over herdenkingen. De enige leerling van de basisschool Op Weg, Bodhi van de Ven (11) las het gedicht ''Vrijheid'' voor. Het dameskoor Encore met Henk Hubbers aan het orgel en muziekvereniging De Ooijse Toekomst verleenden hun muzikale medewerking.

Het lag in de bedoeling om op de plaats naast de gedenkplaatplaquette waar het café heeft gestaan een groot informatiepaneel te onthullen, maar doordat de benodigde vergunningen niet op tijd rond waren gekomen, werd dit nu in het dorpshuis door de nabestaanden van beide families gedaan. Hierna werd de Last post geblazen en twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld. Voor het leggen van bloemen bij de plaquette stonden buiten drie zonnetreinen van Stichting van Steen en Natuur klaar om de aanwezigen naar de plek van het voormalige café te brengen.

Meer berichten