Logo gemeentenieuwsonline.nl

Boekpresentatie 'Het ziet hier zwart van de witte lakens'

Leuthse evacués
Leuthse evacués (Foto: Jan van Eck)

LEUTH - Het is 17 september 1944. Een prachtige zonnige zondag. De dag waarop de Amerikaanse para’s als bevrijders uit de lucht komen vallen. Het zal echter anders lopen.

Leuth wordt frontgebied en de bewoners zitten wekenlang in huis– en in haast gegraven schuilkelders. Na 6 weken in angst te hebben geleefd, volgt het bevel van de Duitse Ortskommandant dat Leuth op 20 oktober 1944 dient te worden ontruimd. En zo trekt op die bewuste vrijdagmorgen in alle vroegte een grote stoet vaders, moeders, kinderen, opa’s en opoes richting Millingen. In kinder– en kruiwagens worden de meest noodzakelijk spullen meegenomen. Vooraf reeds zijn waardevolle spullen uit voorzorg begraven. Aangekomen op de koude Rijndijk staan reeds honderden en honderden mensen te wachten om over de Rijn te worden gezet. Met een wit laken boven het hoofd, als teken van vluchteling. Waarop een van hen doet uitroepen: “Het ziet hier zwart van de witte lakens."

In het boek vertellen Leuthse evacués ‘van toen’ hun herinneringen aan die tocht en hoe het verder ging nadat ze de Rijn - met om zich heen in het water spetterende kogels - zijn overgezet. Dit prachtig en ontroerend document is een monument voor huidige en toekomstige generaties. Het boek is fullcolor en met harde kaft. Dankzij de sponsoring van de gemeente Berg & Dal bedraagt de verkoopprijs tien euro.

Zaterdag 26 oktober vanaf 14.30 uur in De Vriendenkring in Leuth. Het programma omvat naast de boekpresentatie door Jan van Eck een fototentoonstelling en een bijzonder optreden van het Hartkoor.

Meer berichten