Afbeelding

Duurzame Dorpen Tour in Opgewekt Montessori College

Algemeen

GROESBEEK - Op woensdag 18 september was Groesbeek aan de beurt voor de Duurzame Dorpen Tour met een gevarieerd programma georganiseerd door het DuurzaamheidsCafé Berg en Dal.

Locatieleider Arianne Nas van het Opgewekte Montessori College heette iedereen welkom en was net als de organisatie blij met de goede opkomst en het interessante aanbod van sprekers. Met 418 zonnepanelen op het schooldak is het Montessori College nu een zelfvoorzienende energiefabriek. Via de organisatie 'slim opgewekt' krijgen onze leerlingen daarnaast informatie over duurzaamheid, vertelde Arianne. Doel is een meer bewuste houding ten aanzien van milieu en klimaat. Leerlingen van basisschool Adelbrecht Windekind waren aanwezig met hun plan voor een 'verbeterde wereld' om te laten zien hoe belangrijk het is dat iedereen zich in gaat zetten voor het klimaat.

Langzamerhand is iedereen er ook wel van overtuigd dat we aan de slag moeten om in de nabije toekomst grote klimaatproblemen te voorkomen. Maar hoe kunnen we dat doen in ons dagelijkse leven? We kregen duurzame tips en informatie om onze voetafdruk te verkleinen van Manon van Leeuwen van ZustainaBox. Manon vertelde een prachtig persoonlijk verhaal over haar bewustwording van het belang van duurzaamheid en hoe zij tot het besef kwam dat geluk niet afhangt van de hoeveelheid spullen die je hebt. Manon schrijft op GRN United.nl hét online platform voor en door mensen die duurzamer willen leven. Verder vertelde inwoner Hans Eijsbouts over de verduurzaming van zijn woning. Hans en de organisatie van het DuurzaamheidsCafé nodigen iedereen uit om ook bij de volgende bijeenkomst op 13 november in Millingen a/d Rijn vragen te stellen, zodat je je goed voor kan bereiden als je plannen maakt voor het verduurzamen van je woning. Loket Duurzaam Wonen Plus zal ook dan weer aanwezig zijn met informatie en advies.

Tijdens de Groesbeekse avond waren ook de Buurtmarkt uit de Breedeweg met regionale producten aanwezig, het Repaircafé, Kringloop St. Michaël en de Weggeefwinkel. Oda Steenbrink van bioCatootje vertelde over vegetarisch koken, Johan van Kesteren van de afval en milieustraat over hoe we wijzer met afval om kunnen gaan. De mooie bloemrijke planten van de Groenopleiding Werkenrode/REA College vonden via Jonne Rijsdijk hun weg naar onze tuinen zodat we nu meer groen en minder steen in onze tuinen hebben.

Muzikale omlijsting door duo Willemz en Janzzen zorgde voor een prima sfeer om samen van gedachten te wisselen met de sprekers over de thema's die ons helpen te verduurzamen en onze voetafdruk te verkleinen.

Op woensdag 13 november brengt de Duurzame Dorpen Tour een bezoek aan Millingen aan de Rijn. Voor 2020 hebben we plannen om Ooij, Heilig Landstichting, Leuth en Beek te bezoeken. Ideeën over thema's en locaties kunt u naar ons mailen. Als u interesse heeft in het 'Verduurzaam je huis – 7 stappenplan' van Wil Meertens kunt u een verzoekje mailen naar samenduurzaambergendal@gmail.com.

Uitgelicht

Digitale krant