Logo gemeentenieuwsonline.nl
Lieke Siebers uit Middelaar is een van de spelers en zingt de sterren van de hemel.
Lieke Siebers uit Middelaar is een van de spelers en zingt de sterren van de hemel.

Lèvesloop... en trug

REGIO - Zesduizend evacuees in de kop van Noord-Limburg. Wist u dat? Zesduizend mensen uit Gennep, Middelaar, Milsbeek, Plasmolen, Ottersum, Heijen en Ven-Zelderheide werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gedwongen om te vertrekken. Bij terugkomst vonden zij hun dorpen in desolate en verwoeste toestand terug.

Er was nauwelijks tijd voor rouw. Overlevenden vertellen: "Daar was geen tijd voor. Handen uit de mouwen. Niet bij de pakken neerzitten." Over het leed, verdriet, angst en hoop tijdens de oorlog in de kop van Noord Limburg werd niet gesproken. Iedereen zat immers in hetzelfde schuitje. "Nog wordt er niet vaak over gesproken", vertelt de 18-jarige Lieke Siebers uit Middelaar. "Doordat ik meedoe met deze productie heb ik die geschiedenis beter leren kennen. Een heftig verhaal dat verdriet laat zien, maar ook moed en veerkracht, liefde en doorzettingsvermogen. En natuurlijk vieren we de vrijheid!"

Nu wordt er wél over gepraat in Middelaar! Want veel inwoners doen mee met theatermuziekspektakel Lèvensloop …En Trug. Een aangrijpende voorstelling over het verdriet van toen. Tien avonden wordt er gespeeld. De voorstellingen zijn in Maria Roepaan in Ottersum van 15 tot 26 oktober. Hoe mooi is het als er iedere avond full house is! De spelers, amateurs en professionals hebben er allemaal zin en zijn het allemaal met Lieke eens: "Zo mooi dat ik hieraan mee mag doen! Het wordt echt prachtig! Ik kijk ernaar uit! Kom jij ook?"

Meer informatie over de aanleiding van deze bijzonder voorstelling geschiedenis en de speeldata staat op www.levesloop.nl.

Meer berichten