Logo gemeentenieuwsonline.nl

Lezingenavond over Kroonwerk Coehoorn

NEDERASSELT - Het Erfgoedplatform Gemeente Heumen organiseert een lezingenavond over het verleden en de toekomst van het kroonwerk Coehoorn. Jan Willemsen licht toe welke lessen uit de Tachtigjarige Oorlog kunnen worden getrokken. Hans Dingemanse behandelt de militair-strategische betekenis van het kroonwerk Coehoorn. Jef Gielen bespreekt de eerste fase van de restauratie van de stervormige Maasheggen die binnenkort zal plaatsvinden.

Aan het begin van de Frans-Hollandse oorlog in 1672 konden de Franse troepen gemakkelijk de stad Grave innemen. Nadat de Hollanders twee jaar later de stad heroverden, besloot prins Willem III de vesting Grave te versterken. Hij gaf aan de inspecteur –generaal der fortificatiën, Menno van Coehoorn, de opdracht het bestaande verdedigingswerk Verloren Cost aan de Nederasseltse kant te vervangen door een zogenoemd kroonwerk. Dit kroonwerk kreeg de naam van de bouwer: kroonwerk Coehoorn.

Door de Vestingwet van 1874 verloor Grave zijn status als vestingstad, met het gevolg dat het kroonwerk in de vorige eeuw werd gesloopt. De fundering en muurresten bevinden zich onder het maaiveld. Maar in 1972 zijn de stervormige buitenranden zichtbaar gemaakt door de aanleg van Maasheggen.

De lezingenavond is woensdag 30 oktober 20.30 uur in dorpshuis Ons Huis, Kerklaantje 17, Nederasselt. Toegang is gratis.

Meer berichten