Nederrijk met uitzicht op de stuwwal. (foto: Peter Pouwels)
Nederrijk met uitzicht op de stuwwal. (foto: Peter Pouwels) Foto: Peter Pouwels

Natuurwandelijk Nederrijk

Algemeen

GROESBEEK - Zondag 5 september houdt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) haar eerste natuurwandeling van dit  jaar. De start is om 14.00 uur bij de familie Poelen op Het Balkon van Groesbeek aan de Derdebaan 12 in Groesbeek, voor een twee uur durende natuurwandeling door de bossen van het Nederrijk.

Vanwege Covid-19 vindt de wandeling ‘onder beperkende voorwaarden’ plaats en meelopen is op eigen verantwoordelijkheid. Aanmelden is verplicht, dit kan tot uiterlijk 1 september.

Deze middag wordt extra aandacht besteed aan de natuur en cultuur. Maar ook de historie van dit voormalige landgoed, dat ooit eigendom was van de familie Jurgens, zal uitgebreid aan bod komen. In Jurgens’ tijd was het landgoed 425 ha groot en er hoorden toentertijd tien pachtboerderijen bij. In het bos liggen nog oude wegen die naar eeuwenoude, watervoerende sprengen lopen waar poelen ontstonden met historische namen als Varkensput en Beukenput. Het water in deze poelen diende tot 1956 als drinkwater voor mens en dier.

Daarnaast zijn er in dit gebied nog verschillende oude paden met historische namen als Waldgraaf, Voerendaol, de Hooge Klaef, het Bonnestaekebuske, de Dinne van Gistere.

Bij goed weer hebben de deelnemers een prachtig uitzicht op de Duitse stuwwal waar ze aan de ene kant Kleef en de andere kant het kerkje van Hoog Elten kunnen zien liggen. Als het helder is zie je zelfs de brug bij Emmerik.

Aanmelding voor deze wandeling per mail bij Peter Pouwels: p.pouwels@t-mobilethuis.nl of Paul Leenders: pleenders33@gmail.com. Voor meer informatie: 06 57390742.

Uitgelicht

Digitale krant