Stephan Sanders houdt Kellendonklezing

Algemeen

NIJMEGEN - Op 15 januari 1990 overleed Frans Kellendonk, gerenommeerd Nederlands auteur, bekend van onder meer Mystiek lichaam. De Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit, waar Kellendonk studeerde en promoveerde als anglist, herdenkt hem jaarlijks met de Frans Kellendonklezing. 

Dit jaar is de spreker Stephan Sanders, schrijver, essayist en columnist (onder meer voor NRC Handelsblad, Trouw, de Groene Amsterdammer) die vorig jaar het boek Godschaamte publiceerde, ‘een eigentijdse expeditie op zoek naar God’.

Sanders’ lezing is getiteld ‘Toevalligheden, vingerwijzingen, voorzienigheid: over katholiek geloven, schaamte en de voorsprong van de homoseksueel’. Hij gaat in op Kellendonk als schatbewaarder, die het katholieke erfgoed niet alleen bewaarde en doorgaf, maar ook verrijkte en vernieuwde.
Toch kon Kellendonk niet anders dan ‘voorwaardelijk geloven’, omdat hem de ‘gave des geloofs’ niet deelachtig was geworden. Sinds zijn dood in 1990 is een aantal Nederlandstalige schrijvers, door hem geïnspireerd, verdergegaan met het verwoorden van hun religieus besef. Maar Kellendonk blijkt een nauwelijks te volgen leermeester.

In zijn lezing gaat Sanders in op de parallellen die hij, bij zichzelf én bij Kellendonk, vaststelt: de verwantschap tussen een geopenbaarde homoseksualiteit en de geopenbaarde god.

De Frans Kellendonklezing vindt plaats op dinsdag 24 mei om 16:00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.ru.nl/kellendonk.

Uitgelicht

Digitale krant